Sprečite lom

NE PENJI SE TAMO, SVE ĆEŠ DA PORUŠIŠ: Kako da zaštitite jelku da je kućni ljubimci ne bi obarali

Vaša maca ili pas obožavaju da napadaju kuglice koje vise s novogodišnjeg drvceta? Evo kako da ih zaustavite u tome

Lifestyle
Autor:
NE PENJI SE TAMO, SVE ĆEŠ DA PORUŠIŠ: Kako da zaštitite jelku da je kućni ljubimci ne bi obarali
Foto: Shutterstock

Nova godina i Božić su za mnoge najlepši deo godine, kad su nam domovi ukrašeni lampicama i jelkom, okićenom zanimljivim kuglicama i ostalom dekoracijom, i kad konačno možemo da uživamo u čaroliji koju nam ovaj period donosi... osim ako nemate kućne ljubimce, koji ih nikako ne ostavljaju na miru. Bez obzira na to da li je reč o mački ili psu, scenario je svima dobro poznat - ta šarena mala kugla koja visi toliko nisko kao da ih mami da je napadnu, a oni jedva čekaju da je se dočepaju i, pre nego što se snađete, jelka je već poluprazna ili, u najgorem slučaju, srušena na pod. Ljubimcima je sve to zabavno, ali vama i ostalim ukućanima nije, pa svima vrlo brzo postaje prava noćna mora. Srećom, postoje jednostavne mere koje možete da preduzmete da okićenu jelku zaštitite od kućnih ljubimaca, a evo i kako...

Macka, ukrasi, jelka
foto: Shutterstock

Ukrase okačite malo više

Ukrasi koji nisko vise kao da izazivaju da ih znatiželjna maca sruši na pod ili da ih obori razigrani rep psa koji tuda trčkara i njime maše. Kako biste izbegli iskušenja, ukrase stavite van njihovog domašaja, a donje grane ukrasite samo lampicama. Osim toga, izbegavajte ukrase na bazi hrane (keks, bombone...), koji bi mogli da ih privuku, vrlo lako ih nanjuše.

Macka, ukrasi, jelka
foto: Shutterstock

Ne dozvolite im da priđu blizu

Ako već ne stoji tu, jelku stavite (ili je premestite) u ugao prostorije, a zatim je po mogućnosti okružite nekom fizičkom barijerom, poput neke ogradice ili ispod nje stavite nekoliko velikih umotanih kutija, bilo da je reč o pravim poklonima ili rekvizitima - izgledaće lepo, a vršiće posao da se tuda manje muvaju. A umesto fizičkih prepreka, jelku možete da okružite i materijalima koji odvraćaju kućne ljubimce. I psi i mačke mrze aluminijumsku foliju, pa nju možete postaviti okolo, pi še Zena.hr.

Jelku smestite dalje od nameštaja

Ako je jelka, na primer, pored stola, komode ili kauča, mačka će se na njih lako popeti i s njih baciti na deo jelke na koji se nameračila. Neki vlasnici kućnih ljubimaca odriču se jelke standardne veličine u korist manje, koju podižu dalje od znatiželjnih šapica, što i nije loša ideja.

Macka, ukrasi, jelka
foto: Shutterstock

Neka ih miris odbije

Određeni mirisi koji ne smetaju ljudima kućnim ljubimcima su gadni. U nekim prodavnicama se mogu kupiti sprejovi za tu namenu, a možete i sami da ga napravite. Na primer, ni mačke ni psi nisu ljubitelji citrusa, pa razmislite o vešanju ukrasa koje ste sami napravili od svežih kriški limuna i pomorandže na jelku ili je malo poprskajte osveživačem ili još bolje eteričnim uljem u toj aromi. Vama će divno mirisati, a ljubimcima užasno, pa će bežati odatle.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs