Nemoj da trud bude uzalud

MNOGO ČISTITE, A REZULTATI I NISU BAŠ NAJBOLJI: Evo šta možda ne radite kako treba i kako da na kraju budete zadovoljni

Donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam dobro doći

Lifestyle
Autor:
MNOGO ČISTITE, A REZULTATI I NISU BAŠ NAJBOLJI: Evo šta možda ne radite kako treba i kako da na kraju budete zadovoljni
Foto: Shutterstock

Rešili ste da vaš dom malo oživi tako što ćete ga detaljno srediti. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih trikova kojih bi trebalo da se pridržavate da bi vam taj posao protekao brže i lakše.

ciscenje
foto: Shutterstock

Rerna

Uvek čistite ugrejanu rernu jer će se tako prljavština lakše skidati, posebno ona zapečena. Pre čišćenja zagrejte je 10 do 15 minuta na laganoj temperaturi, poprskajte sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga stavite zaštitne rukavice i prionite na posao.

Uništena kada

Kadu čistite abrazivnim sredstvima? S vremenom ćete uništiti gornji sloj, budući da takva sredstva sadrže sitna zrnca. Ubuduće koristite blaga sredstva i sunđere koji nisu grubi.

ciscenje
foto: Shutterstock

Održavanje drvenog nameštaja

Ako imate naviku da poprskate celu površinu nameštaja koji čistite, pravite veliku grešku. Previše sredstva za poliranje teško je izbrisati, pa se preporučuje da ga nanesete na tkaninu kojom polirate. Na taj način ćete i uštedeti i izbeći da nameštaj izgleda musavo.

ciscenje
foto: Shutterstock

Ribanje mrlja i fleka

Jedna od čestih grešaka koje ljudi prave kad im se, na primer, prospe vino po tepihu ili garnitura uprlja hranom jeste ta da fleku jako trljaju nekim sredstvom i krpicom ili sunđerom, što je velika greška. Za početak je dovoljno da nanesete sredstvo ili sprej za uklanjanje mrlja s tapaciranog nameštaja prema uputstvima i fleku lagano tapkate krpicom. Jakim ribanjem i trljanjem mrlja će se još više uvući u materijal. Dok tapkate, svaki put koristite nov, čisti deo krpice da bi upila što više mrlje.

ciscenje
foto: Shutterstock

Pranje prozora

Lepi i sunčani dani donose nam pozitivnu energiju, pa tada imamo više volje za čišćenje, ali u tom slučaju na listu zadataka nikako nemojte stavljati pranje prozora. Kad sunce greje, prozori se brže suše, pa će na njima ostati mrlje i neće moći lepo da se uglancaju. Perite ih kad su dani oblačni, ali ne i kišni, da posao ne biste džaba radili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs