UKOLIKO DANAS VIDITE DA NEKO STAVLJA CIPELU NA PROZOR, NE SMEJTE SE VEĆ URADITE ISTO: Postoji mnogo lep razlog za to

Pravoslavna crkva danas proslavlja svetitelja koji je imao je težak život i pretrpeo je brojne nedaće, ali je sve pobedio blagošću i popustljivošću.

Lifestyle
Autor:
UKOLIKO DANAS VIDITE DA NEKO STAVLJA CIPELU NA PROZOR, NE SMEJTE SE VEĆ URADITE ISTO: Postoji mnogo lep razlog za to
Prepodobni Sava Osvećeni, Foto: Shutterstock

Prepodobni Sava Osvećeni se rodio 439. godine u malom selu Mutalask, po kome je ono postalo i poznato, u oblasti Kapadokiji.

Pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom. Slavi se kao krsna slava.

Dom oca Jovana i majke Sofije je napustio u osmoj godini kako bi se zamonašio u obližnjoj porodici, zvanoj Flavijanova, a posle 10 godina je prešao u Palestinske manastire, u porodicu Svetog Jevtimija Velikog i Teoktista. Jevtimije je prorekao za njega da će biti slavan monah i da će podučavati druge monahe.

Crkva, Molitva, Sveća, Vera
foto: Shutterstock

Imao je težak život i pretrpeo je brojne nedaće, ali je sve pobedio blagošću i popustljivošću i nepokolebljivim pravoslavnim veroispovedanjem, prenosi Istrorijskizabavnik.rs

Osnivač je manastira u blizini Jerusalima, koji nosi njegovo ime. U njemu je Sveti Sava dobio igumansko žezlo i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja se danas nalazi u Hilandaru.

Osnovao je ukupno sedam manastira i smatran je jednim od najvećih stubova pravoslavlja na Istoku.

Crkva, Vera, Molitva, Krst
foto: Shutterstock

Prepodobni Sava Osvećeni je napisao prvi Tipik ili Povelju Svetog Save o poretku crkvenog bogosluženja i monaškim tradicijama palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog i prihvaćena je u svim palestinskim manastirima.

Upokojio se u 94. godini, a njegove svete mošti su počivale u njegovom manastiru dok ih nisu preneli u Veneciju i smestili u Crkvu Svetog Marka. Godine 1972. svečano su vraćene u njegovu lavru.

Današnjem danu se ipak najviše raduju deca, jer večeras, po predanju iz naših krajeva, Sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

(Stil/Istorijskizabavnik)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs