DUGO ČUVANA TAJNA O ŽIVOTU LAJKE U SVEMIRU ŠOKIRALA JE SVET: Umrla je u najgorim mukama, a uzrok SMRTI JE JEZIV

Lajka je bila pas i bez mislosti je lansirana u svemir, gde je umrla u najgorim mukama.

Zanimljivosti
DUGO ČUVANA TAJNA O ŽIVOTU LAJKE U SVEMIRU ŠOKIRALA JE SVET: Umrla je u najgorim mukama, a uzrok SMRTI JE JEZIV
Foto: Credit: Mladen ANTONOV / AFP / Profimedia

Sa lupanjem srca i ubrzanim dahom, Lajka je raketom lansirana u Zemljinu orbitu, 2000 milja iznad moskovskih ulica koje je poznavala. Koliko god da je ova priča tužna, Lajka je postala deo istorije kao prvo živo biće koje je kružilo oko Zemlje.

Let je trebalo da testira bezbednost svemirskog putovanja za ljude, ali je to bila zagarantovana samoubilačka misija za psa, pošto tehnologija nije napredovala toliko daleko do povratka.

Lajka, prvi pas u svemiru
foto: Profimedia

Lajka je bila lutalica, pokupljena sa moskovskih ulica nešto više od nedelju dana pre lansiranja rakete. Unaprijeđena je u kosmonauta delimično na osnovu svoje veličine (male) i ponašanja (smirenog), navodi Asošiejted pres. Svih 36 pasa koje su Sovjeti poslali u svemir - pre nego što je Jurij Gagarin postao prvi čovek koji je orbitirao oko Zemlje - bili su lutalice, izabrani zbog svoje nestašnosti. (Drugi psi su otišli ​​u svemir pre Lajke, ali samo za suborbitalna lansiranja.) ​​Misija je bila još jedan u nizu državnih udara za Sovjetski Savez, koji je tada bio vodeći u istraživanju svemira dok su Sjedinjene Države zaostajale. Samo mesec dana ranije, lansirali su Sputnjik, prvi satelit na svetu. Kada je Lajkin brod, Sputnjik 2, pucao u orbitu, SAD su još više zaostale.

Protesti su se čuli iz celog sveta u tolikoj meri da je u Moskvi pamti spomenik počasti tom psu. Ime Lajka (lajka na ruskom) postalo je više nego popularno među onima koji su se koristili za pse tog vremena.

Većina pasa tog vremena nazvana je po njoj u smislu tihe pseće počasti. Lajka je postala mit, pošto se nikada nije vratila na Zemlju i umrla je u svemiru ubrzo nakon lansiranja.

lajka
foto: Profimedia

Iako su ruske vlasti rekle da je preživela šest dana u orbiti i da je eutanazirana pre nego što joj je ponestalo kiseonika, ono što se zaista dogodilo je da je mala astronautkinja umrla nekoliko sati nakon poletanja zbog viška toplote i dehidracije. To se dogodilo jer je brod kojim je putovala prešao 40ºC zbog nedostatka dovoljne zaštite od sunčevog zračenja.

Sputnjik II se raspao u atmosferi 14. aprila 1958. nad Antilskim ostrvima, iako je njegov jedini putnik preminuo pet meseci ranije.

lajka
foto: Profimedia

Tragedija je mogla da se izbegne

Prema prvobitnom planu, Lajka je trebalo da bezbedno sleti na Zemlju. Sovjeti su se hvalili da će ona imati sve potrebno za opstanak i da će se živa vratiti kući, međutim, ove planove je pokvario generalni sekretar Komunističke partije, Nikita Hruščov. On je Lajkino putovanje video kao deo propagande i želeo je da sve bude tempirano do savršenstva, tražeći da se Sputnjik 2 lansira na 40. godišnjicu Boljševičke revolucije. Naučnicima je naređeno da požure sa poslom i prvobitni planovi su pali u vodu. Njima je preostalo samo četiri nedelje da naprave prvu svemirsku letelicu koja će imati mogućnost da povede živo biće u Svemir. To je bilo dovoljno vremena da se letelica napravi, ali naučnici nisu stigli da je opreme za siguran povratak na Zemlju. Svi običaji koji su razvijeni u raketnoj tehnologiji su izbačeni, a Sputnjik 2 je stvoren bez idejnog rešenja.

Bonus video: KINEZI UZGAJAJU POVRĆE U SVEMIRU I ZALIVAJU GA U SUPROTNOM SMERU?! Neobičan "NAOPAKI" vrt u svemirskoj letelelici Šednžu - 17!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs