KAKO JE TINEJDŽERKA PREŽIVELA PAD AVIONA SA VISINE OD 3.000 METARA: 11 dana se probijala kroz prašumu sama

Avionske nesreće se dešavaju izuzetno retko u poređenju sa drugim vrstama transportnih nezgoda.

Lifestyle
09:47h Autor:
KAKO JE TINEJDŽERKA PREŽIVELA PAD AVIONA SA VISINE OD 3.000 METARA: 11 dana se probijala kroz prašumu sama
Preživela pad aviona sa 3000 metara, Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Džulijan Kepke je jedina osoba koja je preživela nesreću aviona LANSA leta 508 u Amazonskoj šumi 1971. Sa svojih 17 godina, pala je sa 3.000 metara vezana za sedište i izdržala 11 dana sama u džungli pre nego što je konačno spasena.

Džulijan Kepke
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Poznavanje džungle pomoglo joj je da preživi.

Rođena 1954. godine, odrasla je u peruanskoj džungli, sredini iz koje je kasnije morala da pobegne. Njen otac je stekao slavu kao zoolog, dok je njena majka bila naučnica specijalizovana za proučavanje tropskih ptica.

Zajedno su osnovali stanicu za biološko istraživanje pod nazivom Panguana, sa ciljem da se duboko angažuju sa raznovrsnim ekosistemom bujne prašume. Odrastajući na stanici, Džulijana je sebe opisala kao „dete iz džungle“, stičući odličan uvid kako izgleda život u prašumi.

„Naučila sam mnogo o životu u prašumi, i to da nije previše opasan“, ispričala je za Bi-Bi-Si 2012. „To nije zeleni pakao na koji svet uvek prvo pomisli.“

Na kraju je to znanje koje je dobila od roditelja pomoglo da preživi.

Njihov avion se razbio u delove.

Veče pre tragičnog leta, Džulijana i njena majka bile su na maturskoj večeri u Limi, glavnom gradu Perua. U želji da se vrate kući za Božić, kupile su karte na letu zakazanom za 24. decembar problematične avio-kompanije LANSA.

Ubrzo nakon poletanja, avion je počeo da drhti, a snažan udar groma udario je u desno krilo aviona, i on je momentalno počeo da se obrušava.

Džulijana je iznenada shvatila da je van aviona. Preživela je slobodan pad, pričvršćena za svoje sedište, okrenuta naopačke. Jedino što je čula bio je vetar.

Njihov avion se razbio u delove otprilike 3000 metara iznad zemlje. Kada se sledećeg dana probudila, Džulijana je zurila u krošnje. Njena početna misao bila je: "Preživela sam pad aviona."

Osećala se omamljeno i dezorijentisano, sumnjala je na potres mozga, slomljenu ključnu kost i posekotine na ramenu i listovima.

Džulijan Kepke
foto: Printscreen/youtube

Nije mogla da pronađe mamu i shvatila je da je potpuno sama.

Zahvaljujući svojoj majci posedovala je znanje koje joj je pomoglo da se spase. Uprkos konfuziji, uspela je da prepozna zvuke žaba i ptica oko sebe iz Panguane, shvativši da je u istoj džungli.

Nije bila daleko od kuće, ali je jedno pogrešno skretanje moglo da je odvede dublje u najveću prašumu na svetu.

„Nema skoro ničega čemu me roditelji nisu naučili o džungli. Morala sam samo da pronađem to znanje u svojoj glavi zamagljenoj od potresa mozga.”

Konačno je uspela da se oslobodi iz avionskog sedišta i krene ošamućeno se teturajući. Naišla je na paket bombona iz aviona i pratila reku kako su je roditelji naučili.

Kretanje kroz Amazon tokom vlažne sezone značilo je neprestanu kišu, zbog čega je zbog vlage bilo nemoguće zapaliti vatru ili pronaći jestivo voće.

„Mnogo toga što raste u džungli je otrovno, tako da držim ruke dalje od onoga što ne prepoznajem“, napisala je Džulijana.

Četvrtog dana, Džulijana je naišla na zapanjujući prizor tri putnika, još uvek vezana za svoja sedišta, delimično zatrpana od udara.

Džulijan Kepke
foto: Printscreen Youtube / E Trends Group

Konačno su je pronašli lokalni ribari.

Posle nekoliko dana i usamljenih šetnji džunglom u njoj se rodila nada kada je ugledala malu kolibu sa korovom od palminog lišća iza reke.

Unutra je pronašla kantu benzina. Svoju ranu na ramenu, zaraženu crvima, polivala je benzinom jer se setila da je tako i njen otac lečio njihovog kućnog ljubimca.

„Bol je bio jak i oštar dok su crvi pokušavali da uđu dublje u ranu. Izvukla sam oko 30 crva i bila sam veoma ponosna na sebe. Odlučila sam da tamo provedem noć“, rekla je ona.

Sledećeg dana probudila se uz zvuke muških glasova i požurila iz kolibe. Zahvaljujući lokalnim peruanskim ribarima, konačno je spasena.

Na kraju je nastavila i studije biologije.

Džulijan je nastavila studije biologije, da bi na kraju i doktorirala. Vrativši se Panguani, fokusirala se na pisanje svoje doktorske disertacije, koncentrišući se na slepe miševe.

Nakon očeve smrti 2000. godine, preuzela je ulogu direktora u istraživačkoj stanici. Stanicu je opisala kao svoje „utočište“, slično kao što je to bilo za njene roditelje.

Uprkos tome što je otkrila novu svrhu u životu i karijeri, nesreća i njene posledice su se zadržale u njoj tokom decenija koje su prolazile.

Naravno da sam imala noćne more dugo, godinama, i naravno da se tuga zbog smrti moje majke i drugih ljudi vraćala iznova i iznova“, rekla je. „Misao - zašto sam ja jedina preživela me proganja i uvek će.”

Uprkos široko rasprostranjenom strahu, letenje avionom se zapravo smatra jednim od najbezbednijih načina prevoza. Avionske nesreće se dešavaju izuzetno retko u poređenju sa drugim vrstama transportnih nezgoda. Ovaj visok nivo bezbednosti može se pripisati širokom spektru bezbednosnih protokola i mera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs