KAKO JE TITOVA MASERKA UNIŠTILA JOVANKU BROZ: Nakon tog šamara 1976. godine, ostala je prva dama samo na papiru

Tek na instistiranje Indire Gandi, Jovanka Broz viđena je u javnosti nakon što je "proterana" u kućni pritvor i izolovana od Tita tri godine ranije

Lifestyle
Autor:
KAKO JE TITOVA MASERKA UNIŠTILA JOVANKU BROZ: Nakon tog šamara 1976. godine, ostala je prva dama samo na papiru
Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Možda najpoznatija i najvoljenija prva dama sa naših prostora,Jovanka Broz, ostala je upamćena kao dama od stila, besprekornog ukusa i finih manira.

Za njena javna pojavljivanja odeća je pažljivo birana i šivena specijalno za nju, kako bi se uklopila u njen prefinjeni stil odevanja. I dok je uvek rado pristajala da ponese zanimljive odevne komade domaćih i inostranih modnih kreatora, jednu stvar u svom imidžu nije nikada htela da promeni, iako su je u to ubeđivali.

Naime, od kada se prvi put pojavila u javnosti sa svojim suprugom Josipom Brozom Titom, pa sve do svoje smrti 20. oktobra 2013. godine, Jovanka je svakog dana nosila potpuno istu frizuru.

Zašto je to bilo tako, svojevremeno je otkrila Žuži Jelinek, krojačica prve dame Jugoslavije.

"Nu je bilo milina gledati. Ja sam joj jedino zamerila što je uvek imala istu frizuru. Jednom prilikom sam joj rekla: "Drugarice Jovanka, molim vas promenite frizuru, mi žene se moramo stalno menjati, jer muškarci vole da smo svaki čas drugačije". A onda je ona viknula: "Ne! Ja imam moju frizuru na koju sam navikla i neka se muškarci na mene naviknu". Titu je bilo jako stalo da ona bude lepa i uvek mi je govorio da za nju šijem najbolje što umem", ispričala je jednom prilikom Žuži, prenosi Magazin novosti.

Jovanka Broz
foto: Profimedia

Jovanka Broz većinom je svuda pratila svog muža kada je išao u zvanične državničke posete, gde je svojim ponašanjem i manirima izazivala divljenje i poštovanje. Ipak, da nije sve bilo bajkovito govori svedočenje Titovog ličnog lekara Aleksandra Matunovića, koji je maršala lečio četiri godine, od 1976. do njegove smrti 1980. godine.

On u svojoj knjizi Jovanka Broz-Titova suvladarka pominje incident za koji tvrdi da se dogodio u Šri Lanki prilikom posete 5. Samitu nesvrstanih 1976. godine. Kako navodi Matunović, na put sa njima išla je i Titova maserka Darijana Grbić, koju je Jovanja navodno u naletu ljubomore napala. Matunović piše kako se između dve žene isprečio sam maršal, koji je potom ošamario Jovanku.

Matunović dodaje da je prva dama bila toliko besna da su strahovali da će upucati Tita, kao i da je on, kao i sama Jovanka, bio siguran da je taj šamar potvrda da je maršal imao nešto više od profesionalnog odnosa sa svojom maserkom, koja je od njega bila mlađa punih 60 godina.

Nakon tog Samita (ili nakon šamara), Jovanka više nije pratila Tita na službenim putovanjima, a u jesen naredne godine poslednji put se pojavila u javnosti kao prva dama. Nakon toga stavljena praktično u kućni pritvor, a vlasti su nameravale da joj zabrane da prisustvuje čak i njegovoj sahrani. Na insistiranje Indire Gandi, koja je poručila da neće doći na sahranu ukoliko ne bude prisustvovala i Titova udovica, tadašnji politički vrh dao je dozvolu Jovanki da dođe na sahranu svog muža.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs