2 DEVERA SU SNAJU I NJENU BEBU NA SUROV NAČIN ZAKLALI: Nije ni bila svesna svoje kobne "greške" zbog koje je UBIJENA

Način na koji su 2 devera ubila snajku i njeno dete, ledi krv u žilama.

Lifestyle
14:31h Autor:
2 DEVERA SU SNAJU I NJENU BEBU NA SUROV NAČIN ZAKLALI: Nije ni bila svesna svoje kobne "greške" zbog koje je UBIJENA
Foto: Printscreen Youtube/ KSL News

24. jula 1984. Brendu Laferti i njenu 15-mesečnu ćerku Eriku ubili su njeni deveri Ron i Dan Laferti, nakon što su navodno dobili božanska uputstva da ih ubiju.

Brenda Laferti je bila lepa, inteligentna i uporna. I to su bili neki od razloga zašto su njeni deveri, Ron i Dan Laferti, odlučili da ubiju nju i njenu 15-mesečnu ćerku Eriku 1984. godine. Mormonski fundamentalisti koji tvrde da ih vodi Bog, Ron i Dan insistirali su da ih je na ubistvo navela božanska poruka koju su nazvali "otkrovenje uklanjanja". Ali istina iza njihovih motiva bila je daleko više zemaljska. Ron, koji je "primio" poruku, bio je besan na Brendu što je pomogla njegovoj ženi da ga napusti nakon što je prihvatio poliamoriju.

Ovo je priča o Brendi Laferti, čije je ubistvo Rona i Dana Laferti inspirisalo knjigu i TV emisiju Pod nebeskom zastavom.

Brenda Laferti (rođena Rajt) rođena je 19. jula 1960. u mormonskoj porodici koja živi u Loganu, Juta. Veći deo detinjstva provela je u Itaki u Njujorku i Kimberliju u Ajdahu i uživala je u posebno bliskoj vezi sa dve svoje sestre, Beti i Boni, koje su bile otprilike njenih godina.

Lepa, inteligentna i popularna među svojim vršnjakinjama, Brenda je iskoristila svoj dobar izgled da obezbedi stipendiju za koledž na izboru za lepotu Mis Tvin Fols u Ajdahu. Provela je godinu dana na Univerzitetu u Ajdahu i na koledžu Južnog Ajdaha pre nego što je prešla na Univerzitet Brigam Jang u Juti. Brendina majka je otišla na BIU, a Brenda se nadala da će studirati novinarstvo.

Tamo je Brenda upoznala i svog muža Alena Lafertija. Brzo su se zaljubili i venčali, a Brenda je rodila njihovu ćerku Eriku Lejn Laferti 28. aprila 1983. nakon što je diplomirala na fakultetu.

Ali Brendin brak sa Alenom bio je složen. Iako je porodica Rajt volela Alena, on je mogao da kontroliše i nije želeo da Brenda radi. Štaviše, dva njegova brata, Ron i Dan Laferti, počeli su da prihvataju ekstremni oblik mormonizma. Pridružili su se odvojenoj poligamističkoj sekti zvanoj Škola proroka i počeli da je propovedaju svojoj braći.

Ronov ekstremizam uznemirio je njegovu suprugu Dijanu, koja je otkrila da njen muž iznenada očekuje slugu umesto supružnika. Poverila se Brendi o produbljivanju pukotina u njenom braku, a Brenda ju je ohrabrila da uzme svoju decu i napusti Rona.

"Dijana je zaista volela Brendu", objasnila je Brendina sestra Šeron Rajt Viks. "Pošto su sva druga braća Lafert imala žene koje su tretirali kao građane drugog reda, Brenda je na kraju dala Dijani hrabrosti koja joj je bila potrebna da ode.

Dijana je poslušala Brendin savet. Međutim, Ron Laferti to neće uskoro zaboraviti.

"Otkrovenje uklanjanja"

Početkom 1984. godine, ubrzo nakon završetka svog braka, Ron Laferti je tvrdio da je primio božanska uputstva od Boga. Zanimljivo je da je ovo "otkrovenje" zahtevalo da ubije ljude koje je okrivio za svoje probleme: Brendu, ženu po imenu Kloi Lou koja je izdržavala njegovu ženu, i čoveka po imenu Ričard Stou koji je nadgledao Ronovu bivšu komunikaciju iz Isusove crkve Hrista svetaca poslednjih dana.

"Ovako govori Gospod mojim slugama prorocima", glasilo je Ronovo "otkrovenje". "Moja je volja i zapovest da uklonite sledeće pojedince kako bi moj rad mogao napredovati. Jer oni su zaista postali prepreka na mom putu i ​​neću dozvoliti da se moj rad zaustavi. Prvo žena tvog brata Brenda i njena beba, zatim Kloi Lou i onda Ričard Stou. I moja je volja da oni budu brzo uklonjeni."

Ron je podelio poruku sa svojim bratom Denom - i bratom Allenom, Brendinim mužem. Alen je kasnije svedočio da je na poruku, koju su Dan i Ron nazvali "otkrovenjem uklanjanja", odgovorio sa nevericom. "Rekao sam mu da mi Bog nije dao takvo otkrovenje i da ću zaštititi Brendu i Eriku svojim životom", rekao je na sudu.

Alen nije upozorio suprugu na opasnost

"Da je rekao Brendi za Ronovo otkriće, ona bi izašla za minut i bila bi živa i danas", rekla je Brendina sestra Beti. "Ali Brenda nije znala ništa o tome." Zaista, Brenda Laferti nije imala pojma da je u opasnosti. A 24. jula 1984. Ron i Dan Laferti sproveli su u delo svoj plan ubistva.

Surovo ubistvo

U pratnji dvojice lutalica po imenu Čarls Karnes i Ričard Knap, Ron i Dan Laferti su stigli do Brendinog stana. Dok su Karnes i Knap čekali u kolima, oni su silom ušli unutra i započeli napad. Dok je Erika, stara 15 meseci, jaukala iz svog krevetića, Karnes je mogao da čuje kako Ron naziva Brendu "kučkom" i "lažovom" i zvuke braće koja je fizički tuku, prema svedočenju koje je dao na Ronovom suđenju. Braća su zadavila Brendu vakuum akordom i prerezala joj vrat. Zatim je Dan ušao u sobu bebe Erike i takođe joj prerezao vrat.

"Ušao sam u Erikinu sobu. Razgovarao sam sa njom na trenutak, rekao sam: "Nisam siguran zašto bih ovo trebalo da uradim, ali pretpostavljam da Bog želi da budeš kod kuće", rekao je Dan Laferti.

Dan je tvrdio da je i on ubio Brendu, opisujući njeno ubistvo kao nešto iz "svetih pisama", ali Karnes je svedočio da je Ron preuzeo zasluge za Brendinu smrt kada se vratio u auto. "Ubio sam je. Ubio sam je. Ubio sam kučku. Ne mogu da verujem da sam je ubio", navodno je rekao Ron.

Četvorica muškaraca otišla su da ispune ostatak Ronovog otkrića o uklanjanju, ali njihove druge žrtve su pobegle nepovređene. Lou nije bio kod kuće i propustili su skretanje do Stouove kuće. Umesto toga, nastavili su da voze prema Nevadi.

U međuvremenu, Alen Laferti je došao kući i otkrio jezivu scenu. "Otišao sam kod Brende i molio se", svedočio je Alen na sudu. Pozvao je policiju. Alen je tačno znao ko je ubio njegovu ženu i ćerku.

Posledice ubistva Brende Laferti

Ron i Dan Laferti uhapšeni su u Renu, Nevada, 7. avgusta 1984. Ubrzo su optuženi po dve tačke za krivično delo ubistva, dve tačke za tešku provalu i dve tačke za zaveru da se počini ubistvo. Dan je osuđen na dve doživotne kazne zatvora; Ron je osuđen na smrt (ali je umro 2019. pre pogubljenja).

Iako Ron nikada nije razgovarao sa novinarima, Dan jeste. Nije izrazio žaljenje što je ubio Brendu i Eriku.

"Alen je jednom pitao moju mamu zašto se ne bih pokajao", rekao je i dodao: "Postoje neke stvari zbog kojih se ne možete pokajati. Siguran sam da je Alen mislio da govorim o neoprostivom grehu. Ono što sam mislio je da se ne kajete za stvari koje nisu pogrešne."

Zapanjujuća priča o ekstremizmu Rona i Dana Lafertija i ubistvu Brende Laferti, ispričana je u knjizi Džona Krakauera iz 2003. Pod zastavom neba: Priča o nasilnoj veri, i adaptirana u TV seriju Hulua i Dastina Lensa Bleka 2022.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs