POSTOJI SAMO 1 PRAVILAN NAČIN ZA KUVANJE TURSKE KAFE: Svi grešimo u jednom koraku, a to pokvari ukus

Mnogi ljubitelji kafa će se posvađati koji je pravilan način kuvanja, ali posotji samo jedan

Lifestyle
08:48h Autor:
POSTOJI SAMO 1 PRAVILAN NAČIN ZA KUVANJE TURSKE KAFE: Svi grešimo u jednom koraku, a to pokvari ukus
Kafa, Foto: Shutterstock

Istinski ljubitelji kafe se, u najopštijem smislu, mogu podeliti u dve grupe: one koji vole jaku kafu, i one koji više uživaju u slabijoj, blago zaslađenoj kafi. Ako pitate prvu grupu, oni će tvrditi da je samo jedan način za pripremu kafe ispravan - dvostruki espreso s malo vode. Drugi će reći da je prava kafa ona koja je blaga, puna i ima složen ukus profila.

Kafa
foto: Shuterstock

Ljubitelji kafe su posebna vrsta entuzijasta. Njihova strast prema kafi prevazilazi obično pijenje jutarnje kafe na putu do posla. Za njih, priprema kafe je čin umetnosti, a svaki gutljaj je prilika za uživanje u kompleksnim ukusima i aromama.

Svaki od njih ima svoj provereni način za kuvanje kafe, svoju posebnu metodu i rituale koji čine taj trenutak posebnim.

Iako se možda čini da je izbor kafe, kao što su arabika ili robusta, važan faktor, za prave znalce, način pripreme je ključan. Neki preferiraju tradicionalnu espreso mašinu, dok drugi zagovaraju alternativne metode poput Aeropresa, Kalite ili V60 dripera. Način kuvanja je najvažniji, a sve ostalo, od količine šećera do sipanja mleka, su samo sitnice koje mogu dodatno obogatiti ili osiromašiti ukus kafe.

Kafa, Turska Kafa
foto: Shutterstock

Tu dolazimo i do zanimljive činjenice - količina kafe nije ključ za postizanje jače kafe, kako smo možda svi očekivali. Kao što mnogi stručnjaci tvrde, dodavanje više kafe neće nužno rezultirati jačom kafom. U stvari, preterivanje s kafom može dovesti do gorčine i preopterećenja ukusa. Tajna jače kafe leži u pažljivoj ravnoteži između količine kafe i vode, pravilnoj mlevenoj kafi i preciznom postupku ekstrakcije.

Kafa, Žena, Društvo
foto: Shutterstock

Zvanično objašnjenje glasi:

Ako stavljate previše kafe, rizikujete da da napitak bude kiselkast. Zapravo, uprkos uvreženom mišljenju, veća količina ovog crnog praha neće intenzivirati ukus napitka.

Postoji samo određena količina kofeina koji može da se “izvuče” iz zrna pre nego što uništite ukus napitka, a sve to zavisi od vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kave.

Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode, prenosi Krstarica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs