"NIJE KULTURAN ČOVEK ONAJ KOJI ČITA KNJIGE": Čehov je izdvojio osobine lepo vaspitanih ljudi, ovo je 9 ključnih stvari

Slavni pisac Anton Pavlovič Čehov ostavio je čovečanstvu pregršt mudrosti, kako u svojim delima, tako i u citatima koji oslikavaju život

Lifestyle
Autor:
"NIJE KULTURAN ČOVEK ONAJ KOJI ČITA KNJIGE": Čehov je izdvojio osobine lepo vaspitanih ljudi, ovo je 9 ključnih stvari
Čehov, Foto: Profimedia

Anton Pavlovič Čehov se istakao kao jedan od istaknutih ruskih autora kratkih priča i drama u jednom činu.

U jednom od svojih pisama upućenih mlađem bratu, Čehov je podelio značajne smernice o tome kako postati cenjen među obrazovanim ljudima. Njegova vizija kultivisanih osoba može se sažeti na sledeći način:

Oni neguju ljudsku suštinu, izražavajući stalnu ljubaznost, pažnju, obazrivost i volju da pomažu drugima.

Pokazuju saosećanje prema svima, ne samo prema potrebnima i životinjama. Brinu o nevidljivim aspektima i spremni su da se žrtvuju kako bi pružili podršku drugima.

Čehov
foto: Profimedia

Pokazuju poštovanje prema vlasništvu drugih, pažljivo izmirujući svoje obaveze.

Iskrenost je njihova vrlina, a laž ih odbija. Čak i u sitnim stvarima, ne pristaju na obmane. Laž povređuje slušaoca i umanjuje integritet govornika. Nisu podložni pretvaranju, ostaju isti i u javnosti i u privatnosti, ne nameću se pred skromnim prijateljima. Izbegavaju površne razgovore i ne opterećuju druge svojim nepotrebnim ispovestima. Radi poštovanja prema drugima, više slušaju nego što govore.

Ne potcenjuju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne manipulišu tuđom empatijom kako bi privukli pažnju. Ne izgovaraju rečenice poput "Niko me ne razume" ili "Niko se ne brine za mene", jer smatraju da su to jeftini trikovi.

Ne trpe površnu sujetu. Ne zanima ih lažna vrednost, povezanost s poznatim ličnostima ili sopstvena slava. Ako su postigli nešto značajno, ne pridaju mu preveliku važnost i ne hvale se ekskluzivnim pristupom. Istinski talentirani ljudi se udaljavaju od mase i marketinškog samopromovisanja.

Čehov
foto: Wikipedia

Ako poseduju neki talenat, s poštovanjem mu se posvećuju. Spremni su da žrtvuju odmor, romantiku, zabavu i sujetu kako bi njime obogatili svet. Ponosni su na svoj talenat, ali mu istovremeno poklanjaju posvećenost.

Razvijaju estetski osećaj i smisao za lepo. Nisu nepažljivi prema svom izgledu i održavanju čistoće svog okruženja.

Upravljaju svojim nagonima i ne redukuju osobu suprotnog pola na seksualni objekat. Teže originalnosti, dostojanstvu i humanosti, istinski cene majčinske instinkte. Umereno konzumiraju alkohol, rezervišući ga za posebne trenutke, jer odbijaju da se ponašaju kao svinje. Slede načelo "zdrav duh u zdravom telu".

Ovo su osobine koje definiraju kulturne osobe prema Čehovljevom viđenju. Postati kulturan ne zahteva samo čitanje popularnih romana i posete pozorištu. To podrazumeva konstantan rad na sebi, neprekidno učenje, čitanje i trud. Važno je potisnuti sujetu i ceniti svaki trenutak, jer svaki izgubljen sat je dragocen, zaključuje Čehov u svom pismu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs