10 STVARI KOJE SU ME PROMENILE NAKON GUBITKA RODITELJA: Ne postoji ništa što vas može pripremiti za ovo

Tuga se pojavljivala u fazama ali nikada u potpunosti ne nestane, samo naučite da živite sa tim.

Lifestyle
15:02h Autor:
10 STVARI KOJE SU ME PROMENILE NAKON GUBITKA RODITELJA: Ne postoji ništa što vas može pripremiti za ovo
Kako živeti nakon gubitka roditelja?, Foto: Profimedia

Ne postoji ni jedna stvar koja može da vas pripremi na gubitak roditelja. Još veći udarac predstavlja u zrelom dobu kada ste već razvili prijateljski odnos i kada ste prošli fazu puberteta i buntovništva.

Svesni ste da su sve njihove kritike uvek bile dobronamerne i iz ljubavi, kako bi vam pomogli da budete bolja verzija sebe. Koliko ste često čuli da vam niko neće biti bolji prijatelj i želeti vam dobro kao oni, u to se uverite tek kada ih izgubite.

Porodica, Ćerka sa roditeljima, Roditelji
foto: Shutterstock

Izgubio sam oba roditelju u razmaku od samo dve godine...Majka je otišla sasvim neočekivano dok je otac ubrzo nakon dijagnoze raka. Moja mama je bila jedina osoba koja me znala u dušu, naučila me humanosti, empatiji i velikodušnosti. Otac je bio pravi sarkastični realista i jedna od onih osoba koje uvek opraštaju.

Tuga je dolazila i odlazila u fazama ali mislio sam da vreme leči to sve, međutim iznenadilo me što nikada u potpunosti ne nestane. Ovo je 10 stvari koje su me promenile nakon gubitka roditelja:

1. Moj telefon nikada nije udaljen od mene pred spavanje, jer sam poslednji put kada sam ga skloni propustio poziv da mi je umrla majka.

2. Sama pomisao na smrt moje majke ponekad me je činila fizički bolesnim oko šest meseci nakon njene smrti. Bukvalno sam povraćao.

3. Njihova smrt je ponekad rasparčavala ostatak naše porodice. Dao sam sve od sebe da ispoštujem njihove želje i to me u nekim situacijama činilo lošim momkom. Teret toga je bio ogroman, ali sam razumeo zašto sam ja izabran. To me ojačalo kao osobu, pa sam im na tome zahvalan.

4. Ljut sam što moj sin nije doživeo da upozna baku i dedu. Znam da bi se obožavali.

Baka i Deka
foto: Shutterstock

5. Ne bih menjao svoje vreme sa njima ni za šta, ali ponekad mislim da bi bilo lakše da su umrli kada sam bio veoma mlad. Uspomene ne bi ovako bolele.

6. Ne zezaj svoje roditelje preda mnom. Jer verujte, zauzeo bih vaše mesto u trenu, zato začepite usta. Sagledajte koliko je život zaista prolazan.

7. To je kao biti udovac „klub“ u koji nikada niste želeli da se pridružite. Gde da vratim ovo neželjeno članstvo, molim?

8. Samo oni koji su to doživeli su zaista jedini ljudi koji mogu da razumeju šta to radi osobi. Ne postoji drugi način da se to objasni.

9. Život ide dalje, ali biće trenutaka čak i godinama kasnije, da će te se slomiti kao da se to dogodilo juče.

10. Kada vidite svoje prijatelje ili čak strance sa njihovom mamom ili tatom, ponekad ćete biti ljubomorni. Zavidni na porodičnom ručku koji imaju.Veliki životni događaji nikada više nisu isti bez njih.

Porodica
foto: Shutterstock

"Ovde sedim osam i deset godina kasnije i još uvek ima trenutaka da posegnem za telefonom kada se desi nešto uzbudljivo. Onda me to pogodi, sranje, ne mogu da ih zovem."

Njihova smrt je zauvek promenila mene i način na koji gledam na svet. Na čudan način to me je učinilo boljim roditeljem. Uvek sam veoma svestan šta sećanja mogu značiti mom sinu i kako ću uticati na njegov život dok sam još ovde sa njim. Zaslužuje da zna koliko je voljen i kada mene ne bude, ono što ga sada učim i usađujem, biće moje nasleđe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs