ONI SU NAJMOĆNIJA PORODICA U SVETU KOZMETIKE: Mesto direktora daju samo deci, svet drže u šaci, niko nije JAČI OD NJIH

Već preko 30 godina ovih 8 porodica su glavne u svetu u proizvodnji šminke

Lifestyle
Autor:
ONI SU NAJMOĆNIJA PORODICA U SVETU KOZMETIKE: Mesto direktora daju samo deci, svet drže u šaci, niko nije JAČI OD NJIH
Este Loder, Foto: V. ARMAND / AFP / Profimedia

Porodice iz modne sfere poput Ortega porodice, Makartni i Bekam dobro poznajete, ali šta je sa kozmetičkim mogulima? Gde su oni i ko ih nasleđuje? Donosimo vam priču o najbogatijim i najmoćnijim porodicama iz sveta kozmetike.

1. Este Loder

Sve je počelo od Este Lauder i njenog supruga Džozefa koji su osnovali kompaniju 1946. godine. Ova kozmetička kompanija je bila ispred svog vremena, a do danas je iznedrila i dve nove milijarderke - Aerin i Džejn Loder.

Naslednice treće generacije, koje su se pridružile svom ocu Ronaldu i stricu Leonardu na listi, pokazale su da imaju istu intuiciju za ono što žene žele kao i njihova baka Este, radeći u porodičnoj firmi.

Džejn je nedavno postala globalni predsednik firme, a Aerin je pokrenula sopstveni brend cipela, tkanine i predmeta za uređenje doma, kao i liniju za lepotu i negu žene.

2. Benefit Kozmetika

Ko je mogao da pretpostavi da će kozmetički brend sa središtemu u San Francisku, koji su osnovale dve luckaste sestre iz Indijane postati tako moćna kompanija. Džin i Džejn Ford počelu su svoje carstvo proizvodom: Benetintom koji je bio namenjen egzotičnim plesačicama koji su njime potamnjivale svoje bradavice.

Ali onda se brend neverovatno razvio i došli smo do maskare sa efektom lažnih trepavica, da bi sada Benefit kozmetika posedovala 55 prodavnica, i preko 1200 štandova širom sveta. Sada Džinine kćerke Megi i Eni Ford Danijelson pomažu u daljem razvoju firme.

3. Fisas, Natura Bise

Bila je to 1979 godina kada je Ričard Fisas Mularas radio u istraživačkoj laboratiriji u Španiji koja je proizvodila proteine za stočnu hranu. Primetio je da radnice tamo imaju neverovatno meke ruke, te je zato izolovao aminokiseline kolagena i keratina za lokalnu upotrebu. Tako je rođena Natura Bise. Kada je Fisas Mularas preminuo 2012. godine, ostavio je kompaniju svojoj ženi, deci i njihovim supružnicima, od kojih svako nadgleda različit vid proizvodnje. Porodica je pokrenula i fondaciju koja pruža obuku za onkološku estetiku i za terapeute koji rade sa pacijentima obolelim od raka.

4. Porodica D Ornano

Porodica D Ornano koja posluje i upravlja luksuznim francuskim asortimanom za negu kože, posao ima u krvi. Deda vlasnika Huberta d Ornana, grof Gijom je osnovao i kreirao Lncome 1935. godine, da bi kasnije on i njegov brat Mišel osnovali i prodali brend Orlane.

Danas Hubert i njegova supruga Izabela, kao i dvoje do četovoro njihove dece vode posao star 38 godina, a kojeg karakterišu visoke cene i bogata formula. Sislei fondacija podržava nekoliko dobrotvornih organizacija uglavnom za dobrobit dece.

5. Faktori, Smašbuk

Ima Max Faktor je jedno od najpoznatijih u industriji šminke. Faktorovi praunuci Din i Dejvis su se takođe proslavili na čelu ove kozmetičke kuće koja je postala prava imperija u svetu kozmetike i nege tela.

6. Klarins

Žak Kurten je kiropraktičar koji je 1954. godine čista biljna ulja pretvorio u kozmetičku liniju. Njegovi sinovi Olivije i Krstijan danas vode kompaniju, a njihve ćerke Džena, Priska, Kler i Virdžinija su u glavnom odboru.

Kompanija je vredna milijardu dolara, a zalaže se za čistu životnu sredinu i bolje životne uslove.

7. Chantecaille

Silvi Chantecaille nije bila početnik u industriji lepote jer je pre pokretanja sopstvene kozmetičke kuće pomogla Dajan fon Fistenberg, a potom i Este Lauder da pokrenu svoj biznis.

Njene ćerke Olivija i Aleksandra su takođe radile na liniji kozmetike koja je poznata po visokom kvalitetu širom sveta.

8. Loreal

Jedna od najprofitabilnijih kozmetičkih kuća svakako je Loreal. Dugogodišnja šefica liste najbogatijih žena, prema Blumbergovoj listi, i dalje je na vrhu ove prestižne liste. Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Judžin Šuler razvio formulu farbeta za kosu koju je nazvao Oréale.

Ostalo je istorija. L'Oréal Group je danas kozmetički gigant sa velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl's, Yves Saint Laurent i Lancôme, i većinski je vlasnik Šulerove unuke Fransoaz Betankur Majers.

Posle stravičnog požara koji je uništio parisku katedralu Notr Dam, donirala je preko 200 miliona dolara za njenu obnovu.

Fransoaz Betenkort-Mejers
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs