VIDEO

KAKO JE IZGLEDAO PRVI SUSRET ELIZABETE I KRALJA JUGOSLAVIJE? Imala je 19 godina, a razlog sastanka bio je veoma neobičan

Pogledajte kako je izgledalo istorijsko upoznavanje poslednjeg kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića i kraljice Elizabete II

Lifestyle
09:45h Autor:
KAKO JE IZGLEDAO PRVI SUSRET ELIZABETE I KRALJA JUGOSLAVIJE? Imala je 19 godina, a razlog sastanka bio je veoma neobičan
Foto: Printscreen/Twitter

Kraljica Elizabeta II umrla je juče u svom domu, a vest je brzinom munje obišla planetu. Ono što je fascinantno je da je kraljica vladila punih sedamdeset godina, a za vreme njene vladavine doživela je razne promene u političkom i socijalnom smislu.

Bila je istinski svedok istorije. Pisali smo o tome kako je izgledao njen susret sa Titom, a za Srbe je posebno zanimljiva činjenica da je, tada princeza Elizabeta sa 19 godina upoznala kralja Petra od Jugoslavije koji je imao 22 godine. Bila je to 1945. godina, a povod njihovog susreta je bio krštenje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Elizabeta je tada zajedno sa svojim ocem bila kuma na krštenju.

Pogledajte kako je izgledao taj momenat:

Kralj Petar II Karađorđević je bio najstariji sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije, rođen 1923. šestog septembra. Kumovi su bili kralj Džordž VI od Ujedinjenog Kraljevstva i njegova supruga Elizabeta. Titula kralja mu je pripala po naslednoj liniji, pošto mu je otac ubijen u Marseju 1934. Osnovno obrazovanje je stekao na Belom dvoru, a pohađao je i školu u Velikoj Britaniji. Iz Britanije se vratio posle očevog ubistva i poneo je titulu “kralj Jugoslavije“.

Kralj Petar II je zvanično na vlast došao posle protesta 27. marta 1941. godine.

Pristupanje Trojnom paktu dovelo je do velikih protesta u zemlji, koji su kulminirali 27. marta 1941. Kralj Petar II je ukazom proglašen punoletnim, iako to formalno nije bio, i odmah je preuzeo vlast od Namesništva. Vladao je samo 19 dana. Onda je Kraljevina Jugoslavija bombardovana 6. aprila 1941. Kralj Petar II je 14. aprila, na predlog predsednika vlade, armijskog generala Dušana Simovića, odveden u izbeglištvo. Prvo je bio u Grčkoj, a zatim u Jerusalimu i Egiptu. U junu 1941. godine stigao je u Englesku.

Kralj Petar II Karađorđević
foto: Wikipedia / Peter_II_of_Yugoslavia

Za vreme svog izbeglištva, kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu. Pridružio se snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Kralj Petar II je jedini jugoslovenski lider koji je dobio priliku da govori u američkom kongresu 25. juna 1942. godine.

Kada je kralj Petar II odlučio da se oženi grčkom princezom Aleksandrom za vreme dok je buktio rat, došlo je do krize u njegovim odnosima sa ministrima i sa Vinstonom Čerčilom. Predsednci izbegličke vlade Slobodan Jovanović, Miloš Trifunović i drugi srpski političari su smatrali da je neprikladno venčavati se u ratno vreme. Protiv svadbe je bila i kraljica Marija i to je dovelo do konačnog prekida njihovih odnosa.

Kraljica Elizabeta II i srpska kraljevska loza Karađorđevića do danas su ostali u dobrim odnosima. Godinama se redovno posećuju i okupljaju na svim važnim događajima.

Povodom smrti Kraljice Elizabete, Filip Karađorđević je objavio na svom Tviter nalogu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs