Biografija

KAD IMAŠ 16 GODINA MLAĐU ŽENU I BOGATSTVO, ONDA DANE PROVODIŠ NA JAHTI: U svetu mode - on je rođen pod srećnom zvezdom

Tomi Hilfiger je čovek na mestu. Porodičan, neverovatno uspešan i za njega mnogi dizajneri kažu da je rođen pod srećnom zvezdom

Lifestyle
Autor:
KAD IMAŠ 16 GODINA MLAĐU ŽENU I BOGATSTVO, ONDA DANE PROVODIŠ NA JAHTI: U svetu mode - on je rođen pod srećnom zvezdom
Foto: Profimedia

Ovih dana Tomi Hilfiger je na zasluženom odmoru. Društvo mu pravi njegova supruga, 16 godina mlađa modna dizajnerka Di Oklepo (55), koja obožava ovaj vid provoda.

Bračni par Hilfiger je poznat po tome što na letovanje dolazi na jahti i ostaju usidreni blizu određenog letovališta.

U modnom svetu Tomi Hilfiger se smatra pravim srećnikom. Zašto? Zato što ne možete naći ni jedan jedini skandal vezan za njega.

On je srećno oženjen čovek. Ima petoro dece i neverovatno bogatstvo.

Počeci i karijera

Tomi Hilfiger, jedan od najpopularnijih i najpoznatijih modnih dizajnera, rođen je 24. marta 1951. godine u Elmiri u Njujorku. U to vreme, on je bio drugo dete. Međutim, njegovi roditelji, Ričard i Virdžinija, će imati još sedmoro dece. Tomi je ima veoma srećno vaspitanje. Njegov otac je bio uspešan časovničar, dok je majka bila medicinska sestra. Oba roditelja su bila deo katoličke veroispovesti i ostali su strastveni vernici.

Za srednju školu, Hilfiger je pohađao slobodnu akademiju Elmira. Dok je pohađao školu, opisan je kao neaktivan i neatletski. Nije bio sportski tip. Pored toga, kao rezultat disleksije, imao je muke sa učenjem i nikada nije bio iznad proseka.

Prvi modni iskorak je bio kada je otvorio butik. Godinu dana pre nego što je zatvorio prodavnice, počeo je da izlazi sa Suzi Karonom koja je radila za njega. Na kraju se oženio njom i preselio se na Menhetn da bi se dalje bavio dizajnom.

Nakon toga, Hilfiger i njegova supruga radili su zajedno na dizajnu za mnoge različite kompanije. Takođe je počeo da proučava poslovnu stranu stvari kako bi poboljšao svoje marketinške veštine. U to vreme, njegovo ime je bilo zapaženo i u svetu dizajna, čak i ljudi kao što je Kelvin Klajn, počeli su da ga primećuju. Međutim, njegov cilj je bio da stvori svoj brend i proširi ga.

1979. godine Tomi Hilfiger osniva kompaniju pod imenom Tomi Hil. Lista njegovih klijenata se popunila, a njegov uspeh je bio instantan.

Otprilike u isto vreme kada je rođeno njegovo prvo dete, Tomi je prihvatio poziciju kod Kalvina Klajna da bi stekao izvesnu novčanu stabilnost. Međutim, nedugo nakon toga, prišao mu je veliki indijski investitor po imenu Mohan Murjani. Murjani je bio zainteresovan za mušku sportsku liniju i želeo je da Hilfiger bude jedini dizajner. Tomi je pristao i to je bio početak njegovog brenda.

Godine 1985, uz dovoljno finansijske podrške Murjanija, osnovana je Tomi Hilfiger Korporacija. Od ovog trenutka, postojao je jedini uspeh. Kompanija je osnovana 1989. godine pod novom finansijskom kičmom, Silous Chou. Sa ovom promenom je brže rastao i u naredne tri godine izašao je u javnost i predstavio čuvenu Hilfigerovu liniju muške odeće.

Krajem 1980-ih i ranih 1990-ih, Tomi Hilfiger je počeo da postaje konkurent Kelvinu Klajnu. Nakon što ga je Savet modnih dizajnera Amerike proglasio za dizajnera godine 1995. godine, pokrenuo je liniju ženske odeće. To je rezultiralo otvaranjem prodavnica u Beverli Hilsu.

Nevolja u raju

Dok je poslovni život Tomija Hilfigera išao uzlaznom putanjom, privatni život se rušio. Godine 2000. on i njegova žena podneli su zahtev za razvod. Da stvar bude gora, njegov posao je znatno opao. Rečeno je da se za to mogu kriviti novi trendovi na prelazu veka koji su naterali mlade da gledaju na različite stilove. Ovaj pad je izazvao ponovnu analizu brenda. Nakon renoviranja, kompanija i dizajni su zajedno krenuli na bolje. Macy's mu nudi ugovor gde će Hilfiger postati najpopularniji dizajni. On prihvata.

Nakon što se 2008. oženio svojom sadašnjom ženom, Di Oklepo, Hilfigerov brend i lični život su nastavili pozitivnim tokom. Ubrzo kada je kompanija ponovo stekla stanje značajnog uspeha, kupio ju je Phillips-Van Heusen 2010. godine za oko tri milijarde dolara. Trenutno, Tomi Hilfiger je i dalje vodeći dizajniran i smatra se jednim od najuglednijih i najuspešnijih dizajnera koje je svet video.

Tomi ima petoro dece. Sina i tri ćerke dobio je u braku sa Suzan, a sa Di Oklepo ima sina koji je 2009. godište.

1 / 5 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs