ISTORIJA FAMOZNOG BIKINIJA

BIO JE SIMBOL PROSTAKLUKA I ZABRANJEN! VATIKAN GA PROGLASIO GREŠNIM: Otkriva sve, osim devojačkog prezimena majke!(FOTO)

Bikini je prošao dug i trnovit put do današnjih plaža i slobodnog baskarenja pored mora ili bazena...

Lifestyle
Autor:
BIO JE SIMBOL PROSTAKLUKA I ZABRANJEN! VATIKAN GA PROGLASIO GREŠNIM: Otkriva sve, osim devojačkog prezimena majke!(FOTO)
Foto: Shutterstock

Naziv za dizajn bikinija skovao je 1946. francuski inženjer Louis Reard, dizajner bikinija. Međutim, iako danas ne možemo da zamislimo odlazak na plažu bez bikinija, u prošlosti ovaj odevni predmet bio je vrlo kontraverzan, nepoželjan, pa čak i kažnjavan.

Uprkos početnom uspehu ove odeće u Francuskoj, žene širom sveta su se i dalje držale tradicionalnih jednodelnih kupaćih kostima i pošto je njegova prodaja pala, Reard se vratio dizajniranju i prodaji normalnih gaćica. Sam Reard je kasnije opisao bikini kao „dvodelni kupaći kostim koji otkriva sve o devojci osim devojačkog prezimena njene majke“.

Modni magazin "Modern Girl iz 1957" je naveo da „jedva treba trošiti reči na takozvani bikini, jer je nezamislivo da bi bilo koja taktična i poštena devojka ikada nosila tako nešto“.

Bikini je bio zabranjen na plažama i javnim mestima na francuskoj obali Atlantika, u Španiji, Italiji, Portugalu i Australiji, a bio je zabranjen ili obeshrabren u brojnim američkim državama. Vatikan ga je proglasio grešnim. Kodeks za produkciju filmova Sjedinjenih Država, poznat i kao Hejsov kodeks, koji se primenjuje od 1934, dozvoljavao je dvodelne haljine, ali je zabranjivao prikazivanje pupka u holivudskim filmovima.

Tako da žene koje su viđene u bikinijima na plaži morale su da plate kaznu, na ovoj slici se vidi kako policajac piše kaznu jednoj Italijanki na plaži jer nosi bikini.

Sve češći glamurozni snimci popularnih glumica i modela sa obe strane Atlantika odigrali su veliku ulogu u dovođenju bikinija u mejnstrim.

Tokom 1950-ih, holivudske zvezde kao što su Ava Gardner, Rita Hejvort, Lana Tarner, Elizabet Tejlor, Tina Luiz, Merilin Monro, Ester Vilijams i Beti Grejbl iskoristile su rizični publicitet povezan sa bikinijem tako što su pozirali za fotografije sa njima – iglama. - slike Hejvorta i Vilijamsa u kostimima bile su posebno rasprostranjene u Sjedinjenim Državama.

Ko bi rekao da nešto što je danas tako zastupljeno bilo čak i kažnjavano i smatrano grešnim u prošlosti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs