Neprevaziđene

15 najpopularnijih domaćih serija ikada: Izglasajte najbolju! (ANKETA)

Pošto znamo da je teško odlučiti se samo za jednu, dajemo vam mogućnost da glasate za tri omiljene serije

Lifestyle
15:34h Autor:
15 najpopularnijih domaćih serija ikada: Izglasajte najbolju! (ANKETA)
Kadar iz serije "Balkan Ekspres", Foto: Youtube Printscreen / maqas2

Iako se svuda uglavnom priča o stranim, domaće serije su definitivno nešto što uvek volimo da pogledamo, bilo da se repriziraju milioniti put ili su u pitanju nova hit ostvarenja srpske kinematografije.

Predstavljamo vam nekoliko srpskih serija koje važe za najpopularnije, a vi u anketi izglasajte najbolju!

1. Kamiondžije

Snimana početkom sedamdesetih, serija od svega deset epizoda koja prati život dvojice kamiondžija Paje i Jareta i dan danas oduševljava domaću publiku. Sa legendarnim Čkaljom i Pavlom Vuisićem u glavnoj ulozi, brojnim smešnim događajima i citatima koji se i dan danas prepričavaju, ogromna popularnost dovela je i do nastavka pod nazivom Kamiondžije ponovo voze. Nastavak je takođe bio pun pogodak, i ova serija nekako uspeva da nam ne dosadi ni posle 40 godina i brojnih repriziranja.

2. Bolji život

Život jedne prosečne jugoslovenske porodice potpuno se menja kada glavni akteri postanu naslednici velikog novca. Ali, do novca ne mogu da dođu odmah, već tek kada ispune tri želje koje je preminula navela u testamentu. Život Gige Moravca, njegove supruge Emilije i njihovo troje dece Aleksandra, Violete i Slobodana zakomplikovaće se na mnogo načina. Serija pre svega govori o težnji sasvim običnih ljudi za boljim životom, ali i o vrednosti porodičnih odnosa, zamršenih ljubavi, svim problemima koje nosi mladost, iskušenjima pred kojima svaki čovek lako može da poklekne...

3. Srećni ljudi

Nakon Boljeg života, Jugoslavija je s radošću prihvatila priču o porodici Golubović u seriji Srećni ljudi. I ovde smo imali priliku da pratimo život jedne sasvim obične porodice koja se susreće sa sasvim običnim i svakodnevnim problemima, poput bračnih kriza, besparice, mladalačkih ljubavi...

4. Ljubav, navika, panika

Neobična serija čije su epizode trajale svega desetak minuta svakodnevno nas je zabavljala anegdotama i duhovitim opaskama bračnog para Vere i Miće, njihovih ćerki Maje i Janje, ludog komšije Jovanovića i blesave prijateljice Kiće, uz povremeno dodavanje epizodnih likova.

5. Pozorište u kući

Prvih 28 epizoda ove kultne serije snimljeno je davne 1972. godine, a velika popularnost dovela je do snimanja još četiri sezone i ukupno 84 epizode. Serija prati život Petrovića, tipične jugoslovenske porodice, koju čine bračni par Rodoljub i Olga, njihov sin Borko, tašta Snežana i kućna pomoćnica Tina. Ova komedija uveseljavala je Jugoslaviju godinama, posebno odnosom zeta poreklom sa sela i otmene, uštogljene tašte uglađenih manira.

6. Vruć vetar

Kratka serija o životu prostodušnog Borivoja Šurdilovića Šurde i dan danas je jednako popularna. Njegov san o srećnom životu na kraju se ispunjava, ali da bi do njega došao, morao je da prođe "i sito i rešeto".

7. Balkan ekspres

Grupa sitnih lopova i varalica luta po mestima prerušena u muzički sastav Balkan Ekspres. Počinje okupacija i jedina briga ovih džeparoša je kako sačuvati glavu na vetrometini prvih ratnih strahota. Crni humor se prepliće sa uzbudljivim dramskim zapletom, a nostalgična muzika kao da se bori sa strahotama rata.

8. Pevaj, brate

Pevaj, brate je komedija koja se bavi svetom pop i rok muzike, pevačima i muzičarima koji pokušavaju da pronađu sebe u okruženju kojim dominira folk zvuk. Propali metalac Fajta, hiphoper U-Džejl i pop pevač Marijan, trojica su izuzetno različitih muzičara. Svaki od njih, na svoj način, pokušava da uspe i postane velika muzička zvezda. Sve ih povezuje studio čiji vlasnik je Fajta. Zbog finansijskih problema, on pristaje da sarađuje sa njima, uprkos različitim mjuzičkim ukusima i stilovima. Urnebesnu komediju prate sukobi hiphopera i pop pevača, čiji lik tumači Andrija Milošević, oko termina snimanja i pogleda na muziku, ali i život.

9. Montevideo, Bog te video

Glavna nit serije je smeštena pred istorijski uspeh reprezentacije Jugoslavije u Montevideu 1930. godine na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu i igranje u polufinalu, kao i ličnosti mladih fudbalera, koji su svojim entuzijazmom i talentom doprineli odlasku na ovo veliko svetsko takmičenje. Radnja prati živote fudbalera, lične probleme, koliziju koju pravi želja za sportskim dokazivanjem naspram ustaljenog gradskog života, običaja i potrebe za poslom i preživljavanjem koje postavljaju Beograd i Jugoslavija u vreme između dva svetska rata. Osim kroz glavne protogoniste, gradski kulturno socijalni život Beograda je predstavljen i kroz puno sporednih likova koji pripadaju različitim klasama društva, kroz njihova razmišljanja, postavljanje prema životu i sitnim radostima.

10. Policajac sa Petlovog brda

Policijski inspektor Boško Simić, ima petoro dece i četiri žene. Spretan u akcijama, neobičan otac i „majka“ svojoj deci, neponovljiv svojim bivšim i budućim ženama. Sve njegove bivše supruge su vrlo uspešne poslovne žene, a njihove karijere ne ostavljaju nimalo vremena za porodični život, dok Boško sa svojom decom živi u kući na Petlovom brdu. Vremenom njegov profesionalni život trpi jer njegov šef ne želi da toleriše stalna zakašnjenja i izostajanje sa posla. Život njegove neobične porodice pun je komičnih situacija, ali porodična ljubav pomaže da se uvek i iz svake situacije pronađe najbolji izlaz.

11. Crni Gruja

Ova serija opisuje Srbiju u 19. veku. Gazda Gruja je čovek širokih shvatanja koji je razvio sopstveni biznis – preprodaju svinja Turcima. Ipak, zbog male zarade, Gruja pokreće novi posao sa predusretljivim Slovencima. Biznis cveta ali gazda Grujine planove ugrožava njegov teča Crni Đorđe, koji smatra da je rođeni biznismen. Gruja uz pomoć svojih sluga Boleta i Čede Velje pokušava da izbegne poslovne predloge svog teče. U seriji postoje mnoge reference na istorijske ličnosti poput Stanoja Glavaša, Mladena Milovanovića, Aganlije, jedna od istorijskih ličnosti kao uzor za seriju je ujak Pera od Čede Velje, trgovac iz Zemuna, sa kojim Gruja sarađuje, a koji zapravo predstavlja istorijsku ličnost Petra Ička, potpisnika Ičkovog mira, kao i Smiljka, Boletova verenica, kojoj je kao uzor poslužila Čučuk Stana.

12. Vratiće se rode

Protagonista ove priče je Predrag Švabić, mladić čija majka nasleđuje kuću sa imanjem u vojvođanskom selu Baranda, od svog pravog oca. Švaba u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser imaju prema šaneru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov. Dule ima plan da Barandu osavremeni, od porodične kuće pravi kafanu i kupleraj, za sobom dovlači niz kontroverznih biznismena što kod nekih meštana izaziva otpor. Paralelno sa tom, u porodici Vulin odigrava se priča o propadanju vojvođanskog sela: ćerke site zemlje i željne prestoničkih stanova, zavedene stričevim slatkim rečima, doći će u sukob sa ocem što će rezultirati tragičan kraj po jednog člana te porodice.

13. Sivi dom

Serija je nastala na osnovu autentičnih priča i sa njom je pokušano da se odgovori na mnoga pitanja: Kako se stiže u ovakav dom? Šta je uzrok činjenici da neko, ko ima samo četrnaest, petnaest ili šesnaest godina, postane kriminalac i ubica? Da li su to razrušena porodična ognjišta, razvodi roditelja, beda i neimaštine, alkoholizam, droga, mržnja? A opet, u takvim domovima ima i dece iz sređenih i dobrostojećih porodica. Serija prikazuje šta junake filma dovodi na put prestupa. Prikazuje i njihove vaspitače, njihove privatne živote koje je često teško odvojiti od poslovnog. Sivi dom umetnički obrađuje problematiku maloletničke delinkvencije, temu toliko prisutnu u savremenom društvu da svakako zaslužuje da se o njoj izbliza govori. Od ove serije definitivno zastaje u knedla u grlu...

14. Senke nad Balkanom

Serija obuhvata period od 1928. do 1940. godine. Radnja počinje u periodu neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature. U središtu događanja su pedesetogodišnji inspektor Andra Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić. Beograd je predstavljen kao mesto u kome se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cenjene droge ka Evropi i Americi...

15. Ubice mog oca

Radnja serije prikazuje rad inspektora Aleksandra Jakovljevića i njegove pokušaje da reši ubistvo svog oca Mileta dok radi na svakodnevnim slučajevima krvnih delikata. Sa Aleksandrom na istragama rade i inspektori Mirko i Zoran, a njihov rad nadzire načelnik Predrag Marjanović. Aleksandru, Mirku i Zoranu u istragama pomažu forenzičari Sava i Jelena, a sudski epilog slučajevima donosi tužiteljka Marija Radenković. Jedna od bitnih osoba u Aleksandrovom životu je i njegova majka Olja, koja krije neke tajne od svog sina.

Pošto znamo da je teško odlučiti se samo za jednu, dajemo vam mogućnost da u anketi ispod glasate za tri omiljene serije!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs