"OVA HRANA UNIŠTAVA IMUNI SISTEM DETETA": Doktor Kamenov je dao najbolji savet kako da hranimo decu da bi bila zdrava

Doktor Borislav Kamenov otkriva koliko često dete sme da bude bolesno i šta bi trebalo da jede

Saveti stručnjaka
Autor:
"OVA HRANA UNIŠTAVA IMUNI SISTEM DETETA": Doktor Kamenov je dao najbolji savet kako da hranimo decu da bi bila zdrava
Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Šta pozitivno, a šta negativno utiče na imunitet dece odgovara profesor doktor Borislav Kamenov, imunolog i pedijatar u RTS Ordinaciji.

Kako prepoznati da je detetu imunitet narušen?

To je klasična priča. Na primer kada beba plače, ima gasove i grčeve, mi joj dajemo lekove protiv grčeva, a ne lečimo uzrok. Prvo ide digestivni trakt, pa onda respiratorni problemi, zapušen nos, kašalj i td.

Koliko dete često treba da ima stolicu, da li je to tvrđa, ređa i kakva stolica treba da bude?

Dete ne sme da ne ide u toalet tri dana, isto tako problem je ako dete u stolici ima sluz, to je znak zapaljenja creva, ili ako ima nesvarene komade hrane, tu je onda problem u pankreasu. Sve se to da ispitati i to treba da se ispita.

A šta ako dete od rođenja ima ekceme?

Postoje genetske predispozicije, to je tačno. Ali ako mi ispravimo to što ga truje, dete nikad neće razviti tu bolest. Kada je autizam u pitanju, mnogi daju velike pare da bi ispitali genetiku i ništa se tu ne dešava: zašto? Genetika danas čini od 3 do 4%, a okruženje čini 97%.

Pedijatri često gledaju sluzokožu oka, beo jezik, ili gledaju dlanove? Šta vi tu vidite?

Beo jezik je znak dehidracije ili kandide. Ali 90% tu kandida nema veze. Oni uzmu i četkaju jezik, a jezik je beo zbog krvnih sudova. Vaskularizacija je loša, verovatno dete i u mokraći ima belančevine, što znači da mu se creva ljušte. Hladne su mu ruke i noge, to znači da mu je cirkulacija loša.

Postoje deca koja tako mogu da dobiju i hipertenziju i niko se ne seti da im proveri krvni pritisak. I oni se dave, čak idu i na visoka sportska takmičenja, a niko se ne seti da ih proveri krvni pritisak.

Toj deci krvni sudovi stvaraju visok otpor, visok pritisak. A sve se dešava zbog niskog kalijuma. Zbog toga se stvara gusta krv koja teško prolazi. 90% tih problema nastaje zbog manjka kalijuma.

Imunolog Kamenov
foto: PrintscreenJutjub/IZMEĐU REDOVA

Imao sam jednog čoveka koji je tri puta imao infarkt, stavljali su mu stentove, i dalje ima napade i dalje mu lupa srce. Pošto sam mu lečio unuče, pregledam i njega. Kada smo ustanovili problem, za mesec dana, kalijum se njemu normalizovao.

Kalijum je opasan, to ne može da se koristi bezveze. Može da se koristi kalijumova so, ali na svoju ruku kalijum ne smete da pijete.

Ako su jagodice crvene, lice belo, uvenuo je, ima podočnjake, to je znak manjka kalijuma.

Kalijumova so je uredu da se koristi, paradajz, banana - ali ako je potrebno da se koristi više kalijuma, onda uzmete tablete i prašak, ali to nikako ne smete da koristite na svoju ruku.

Koliko je uredu da dete ima respiratornih problema?

Za predškolsko dete do 6 puta godišnje, za školsko dete do četiri puta godišnje. Ne valja da se ne razboli, to znači ne prepoznaje neprijatelja.

Kada je pravo vreme da dete krene u vrtić ili jaslice?

Majka ima ogroman uticaj na razvoj deteta. Ali ima mama koje su nizašta, pa onda je dovoljno da ima tatu, babu ili tetku. Ali dete na osnovu tog glavnog lica prepoznaje šta se dešava. Do treće godine je idelno da mama čuva dete. To bi bilo optimalno, ali i dve godine je sasvim ok. Niko nije patio od previše ljubavi.

Koja hrana loše utiče na imuni status deteta?

Sva hrana koja donosi trovanje. Toksini iz okruženja, neoprana, neočišćena, hrana koja je prskana, ima hemikalije. Ali postoji hrana koja u prvom redu najodgovornija za bolesti, a to je kravlje mleko.

Mleko i sve mlečne proizvode - na to mislim. Kazein protein iz mleka je najgori.

Odakle dete da izvuče kalcijum?

Mleko izbacuje kalcijum. Ko pije mleko taj ima loše kosti. 70% ljudima smeta mleko. Oni koji ne podnose mleko i mlečne proizvode imaju gasove, probleme sa stomakom...

Sledeći problem za dete je hleb. To su hlebovi napravljeni od hibrida. Sve što smo ubacili što je veštačko, sve nas truje.

Heljda, spelta, ovas, proso to bi trebalo da se jede.

Šta da jede dete?

Jaja, meso, voće i povrće - sve što je na kašiku može. Supe od kostiju, to da se kuva i daje deci.

Koliko fizička aktivnost utiče na imunitet kod dece?

Imao sam na desetine dece koji su otišli da igraju košarku u Americi, imaju lupanje srca, kalijum katastrofa... To su ti sportisti mladi koji umru na treningu. Ne sme dete da bude bez kiseonika, da ima nizak kalijum, da ima veliki otpor u krvnim sudovima...

Ako je detetu sve potaman, ništa im im nije previše. Ako dete dođe sa treninga i legne i ne može da ustane - to je crvena zastavica. To nešto nije dobro.

(Stil/RTS Ordinacija)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs