Oprez!

SVI PRIČAJU O VISOKOM I IGNORIŠU OPASNOSTI IZAZVANE NISKIM PRITISKOM: Vrućina ga još snižava, ovako sprečite POSLEDICE

Visoke spoljne temperature izazivaju pojačan dotok krvi u kožu i dehidraciju, što može značajno da smanji krvni pritisak i dovede do nesvestice i padova

Saveti stručnjaka
Autor:
SVI PRIČAJU O VISOKOM I IGNORIŠU OPASNOSTI IZAZVANE NISKIM PRITISKOM: Vrućina ga još snižava, ovako sprečite POSLEDICE
Koji su simptomi niskog pritiska?, Foto: Shutterstock

Simptomi toplotne iscrpljenosti, slabost, umor, vrtoglavice, glavobolja i mučnina tokom leta najčešće pogađaju osobe sa niskim krvnim pritiskom.

Ukoliko ste i vi među njima, a primećujete da vam srce ubrzano radi, preskače, da ubrzano dišete i obliva vas hladan znoj – hitno se obratite lekaru, pomoći će da prevaziđete situaciju.

Visoke spoljne temperature izazivaju pojačan dotok krvi u kožu i dehidraciju, što može značajno da smanji krvni pritisak i dovede do nesvestice i padova. A kad se na vrelinu nakalemi i sparina - krvni sudovi se dodatno šire.

Starija žena, Vrućina
foto: Shutterstock

Zato ovih dana budite oprezni i poslušajte savete lekara koji mogu da vam pomognu da pritisak dovedete u normalu.

Hipotenzija nastupa kad je pritisak niži od 90/60 mm Hg

I bez njih, većina osoba sa hipotenzijom kad oseti simptome odmah poseže za kafom, ali lekari kažu da ne treba preterivati jer se pokazalo da pijenje previše kafe dovodi do anksioznosti, lupanja srca i problema sa spavanjem što toplotnu iscrpljenost samo čini gorom.

Devojka, Kafa, Čaj
foto: Thinkstock

Pre kafe izbegavajte naglo ustajanje, sedite ako primetite da vam se vrti u glavi. Zbog toga ne treba odmah da gutate sve što vam dođe pod ruku, a mislite da bi vam pomoglo, a ako već uzimate terapiju, posavetujte se prvo s lekarom da li da je umanjite ili privremeno prekinete.

Određeni lekovi povećavaju osetljivost osobe na toplotu, a starije odrasle osobe i mala deca su u tom slučaju podložniji kad je pad pritiska u pitanju.

Pre kafe, naravno, treba nešto i da pojedete: jedno jaje je odličan izbor, u obzir dolaze i mlečni proizvodi, orašasti plodovi, suvo grožđe, ali i zeleniš i mahunarke.

Supa
foto: Shutterstock

Tokom dana jedite supe koje ćete dodatno posoliti, namirnice koje su bogate vitaminima B i C, gvožđem i kalcijumom.

Belančevine iz mesa ne treba da izbegavate, a za užinu uzimajte voće, posebno lubenice i dinje koje će regulisati cirkulaciju i ublažiti probleme s niskim pritiskom.

Voda
foto: Shutterstock

Pijte puno (izbacite alkohol), pomoći će da nadoknadite tečnost koju znojenjem gubite više nego obično i sprečite prevelik pad krvnog pritiska. Kad sve ovo uradite, nemojte samo da sedite.

Svaka aktivnost, koliko ste u mogućnosti da je obavite, podići će, makar malo, krvni pritisak.

Plivanje
foto: Shutterstock

Lagane vežbe radite u jutarnjim časovima, dok još sunce ne pokaže svu svoju snagu.

Ako vam sve ovo ne pomogne, ili pritisak ne skoči ni kad spoljna temperatura uplovi u normalu, dobro bi bilo da uradite detaljne analize.

Hipotenzija može da prati razne kardiovaskularne i bolesti nervnog sistema, autoimuna oboljenja, dijabetes, infekcije...

Srčani udar, Bol u grudima, Srce, Žena, Gušenje
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs