Pozitivna psihologija

12 PRAVILA SREĆNOG ŽIVOTA: Način koji vodi do blagostanja, zdravlja i velikog zadovoljstva

Radost rađa blagostanje u organizmu, a ako poslušate ove savete psihologa i vi ćete se osećati bolje i uživaćete u životu

Saveti stručnjaka
Autor:
12 PRAVILA SREĆNOG ŽIVOTA: Način koji vodi do blagostanja, zdravlja i velikog zadovoljstva
Foto: Shutterstock

Utvrđeno je da prirodno vesele osobe imaju manje zdravstvenih problema. Oni koji isijavaju radošću i uživaju u životu ređe pate od depresije i dugovećniji su, pa bi sigurno voleli da se i vi među njima nađete.

Iako neki smatraju da je to, posebno u ovim teškim vremenima, gotovo nemoguća misija, verujte - svi možemo da obezbedimo svoju dnevnu, ali i životnu dozu sreće i ujedno poboljšamo zdravlje!

Istraživanja su pokazala da je, u proseku, 50 odsto opšteg nivoa sreće određeno genetikom.

Oko 10 odsto zavisi od okolnosti, a čak 40 odsto može da bude pod vašom kontrolom.

To znači da, iako ne smatrate da ste rođeni pod srećnom zvezdom, imate moć da to i promenite.

Bez obzira na vaše trenutno stanje, postoje načini da poboljšate svoj izgled, mentalno i fizičko zdravlje.

Evo nekoliko strategija koje treba da isprobate:

Osmehujte se

Kosa, Osmeh, Priroda, Naočare, Pisanje
foto: Shutterstock

Osmeh čini ljude srećnijim, baš kao što ih mrštenje čini ljutim, prosto ih tera da se se osećaju tužnije.

Bićete manje pod stresom, kao osoba privlačniji i sebi i drugima. I zdraviji.

Povežite se

Sreću donose i bliski odnosi sa porodicom i prijateljima. Oni stvaraju emocionalnu stimulaciju; automatski podižu raspoloženje, a izolacija ga uništava.

Povežite se i s drugim ljudima.

Prijatelji
foto: Shutterstock

Volontiranje, recimo, pruža i osećaj svrhe. Sama namera i planiranje da se čini dobro za druge imaju važne efekte na vaše opšte blagostanje. Efekat je posebno jak kod odraslih starijih od 70 godina.

Družite se sa srećnim ljudima

Sreća je zarazna! Dobro raspoloženje može da izazove lančanu reakciju, pri čemu vaši kontakti postaju srećniji u vašoj blizini, a oni, zauzvrat, pomažu da se njihovi kontakti osećaju radosnije. Istraživači su takođe otkrili da se tuga ne širi tako snažno kao sreća.

Pronađite dete u sebi

Oslikavanje šolja, Hobi, Keramika, Šolje
foto: Shutterstock

Ako ste već u godinama, imate priliku da se vratite na aktivnosti koje su vam pružale radost kad ste bili dete ili mlada odrasla osoba - hobije, igre, sport, druga interesovanja.

Uštedite vreme

Ljudi koji troše novac na kupovine koje štede vreme (preko interneta, na jednom mestu...) imaju veće zadovoljstvo životom, a efekat je sličan bez obzira na prihod osobe.

Investirajte u sebe

Idite češće na matine u pozorištu, koncert, umetničku izložbu, besplatna predavanja...

Osobe sa ovim iskustvima stvaraju srećnije uspomene i osećaju dugotrajnije zadovoljstvo. U poređenju sa tim, kupovina materijalnih predmeta često pruža samo privremenu sreću.

Razbijte rutine

Čak i male promene mogu da imaju veliki uticaj. Promena uobičajenog obrasca (novi program vežbanja svakih nekoliko nedelja, gledanje tv nekim danima i muzike drugim, odlazak do posla, prijatelja, prodavnice ili apoteke drugim putem) učiniće da se osećate aktivnije, srećnije i zdravije.

Promenite način odlučivanja

Osobe koje stalno razmatraju više opcija, imaju i više mogućnosti za žaljenje i brigu.

Sreća
foto: Shutterstock

I sreća i svaki aspekt zdravlja zahtevaju stalnu pažnju

Jednostavna strategija pomaže da olakšate izbor i zaštitite sreću i zdravlje: ako odluka ne donesi značajne posledice, ograničite vreme koje sebi dajete da birate ili birajte između manjeg broja opcija. Sačuvajte ozbiljna razmatranja za značajnija pitanja, ali i tad pokušajte da izbegnete osvrtanje unazad.

Budite zahvalni

Mnoge stvari uzimate zdravo za gotovo. To su krov nad glavom, porodica koja vas podržava, iskreni kompliment, knjiga u kojoj uživate, lepo vreme... Mislite svakodnevno o tome i pokažite zahvalnost.

Okružite se zelenilom

Sreća i zdravlje se vezuju i sa količinom zelenih površina oko vas. Šetajte po parkovima, baštama, obalama reka kad god možete. Stvaranje sopstvenog zelenog prostora ima sličan efekat.

Istraživanja su pokazala da baštovanstvo poboljšava emocionalno blagostanje na isti način na koji to rade aktivnosti poput vožnje bicikla i hodanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs