SAŠA JOKSIMOVIĆ GODINAMA MUKU MUČI SA ŽELUCEM I NADIMANJEM: Dr Perišić svima sa takvim problemom savetuje da piju OVO

Nadimanje, bol u želucu, kiselina - sve su to problemi sa kojima se danas susreće veliki broj ljudi, a razlog je najčešće loša hrana

Saveti stručnjaka
14:49h Autor:
SAŠA JOKSIMOVIĆ GODINAMA MUKU MUČI SA ŽELUCEM I NADIMANJEM: Dr Perišić svima sa takvim problemom savetuje da piju OVO
Doktor Perišić i Saša Joksimović, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija

Vojislav Perišić, gastroenterolog gostujući u RTS ordinaciji dao je korisne savete o tome kako da se ponašaju oni koji imaju probleme sa želucem. Svoje iskustvo ispričao je glumac Saša Joksimović.

"Bol u želudcu, nelagodnost, tup bol je ono što ja osećam još od srednje škole i nijedan lek mi ne pomaže. Ono što mi je pre pomagalo više ne pomaže. Čak dođem u situaciju da odem na infuziju, gde oni smućkaju nekoliko lekova da mi umire tu bol. To radim kad mi dođe ta žuta minuta.

Godinama sam išao na ispitivanja, gutao sondu, samo jednom su mi ustanovili helikobakteriju, a kasnije su sumnjali na gastritis i upalu donjeg dela jednjaka", ispričao je svoju agoniju Saša.

Objašnjava sa kojim zdravstvenim problemima se bori
Objašnjava sa kojim zdravstvenim problemima se bori foto: Printscreen/youtube/ RTS Ordinacija

"Meni su rekli da sam dobio helikobakteriju od loše i suve hrane, od pekarskih proizvoda. Kad sam u čistoj agoniji od tog bola i kad nijedan lek ne pomaže ja popijem gutljaj šljive i to me spašava. Ali ja neću da se lečim alkoholom, želim samo da se rešim muke, da znam šta mi je činiti," rekao je Joksimović, dok mu je doktor Perišić ovako odgovorio:

"Verovatno je kod vas probelm taj što želudac u snu, na leru luči mnogo kiseline kad je prazan. Postoje tihe kiseline, gde vi verovatno ne osećate gorušicu, ali imate neku muku.

Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane," savet je doktora Perišića.

Dr Perišić objašnjava zbog čega dolazi do problema sa želucem
Dr Perišić objašnjava zbog čega dolazi do problema sa želucem foto: Printscreen/youtube/ RTS Ordinacija

Kad je reč o kafi i njenom uticaju na želudac, Perišić ovako kaće:

"Kafa luči kiselinu, ali ona pomaže u prevenciji drugih bolesti - recimo Alchajmera. Kofein iz kafe čuva od alkoholne ciroze, od karcinoma debelog creva i pankreasa. Ja savetujem da svako do nas pije 5 domaćih šolja kafe dnevno.

Na primer, ujutru ustanete, umijete se i operete zube, a onda popijete jednu kafu uz mali biskvit ili laki doručak, džem i hleb," savetuje gastroenterolog.

Doktor kaže da namirnice koje su loše za želudac, koje nadimaju su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, luk, kupus, brokoli, pšenica, raž i ječam.

A namirnice koje treba da se jedu u slučaju nadimanja stomaka su: heljda, proso, meso, jaja, krompir, tikvice, rotkvice, kelj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs