DOKTORKA PETROVIĆ POPOVIĆ OTKRIVA: Šta se dešava kada dođe do oštećenja ili pucanja silikona u grudima

Doktorka Dragana Petrović Popović, supspecijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije objasnila nam je kako izgleda kada dođe do pucanja ili oštećenja silikona u grudima i šta uraditi u tom slučaju

Saveti stručnjaka
10:02h Autor:
DOKTORKA PETROVIĆ POPOVIĆ OTKRIVA: Šta se dešava kada dođe do oštećenja ili pucanja silikona u grudima
Doktorka Petrović Popović o silikonima, Foto: Privatna arhiva

Žene koje su uradile ulepšavanje i uvećanje grudi hirurškim putem, moraju da znaju sa kojim komplikacijam mogu da se susretnu.

Pitali smo doktorku Draganu Petrović Popović, supspecijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije šta se dešava kada silikon pukne u grudima?

"Najčešće komplikacije i neželjeni ishodn nakon augmentacije grudi (operacija uvećanja grudi silikonskim implantatima) su kapsularna kontraktura, eventualna infekcija, ekstruzija implantata i ruptura implantata. Ove komplikacije često dovode do ponovne operacije kojom se najčešće uklanja silikonski implantat i kapsula i vrši se zamena silikinskog implantata novim. Sve ove komplikacije su izuzetno retke," kaže doktorka Dragana Petrović Popović, supspecijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

"Kapsularna kontraktura je očvršćavanje područja dojke oko implantata. Ovo očvršćavanje uzrokuje da se tkivo zategne, što deformiše dojku i može uzrokovati i jak bol. Teške kapsularne kontrakture mogu zahtevati još jednu operaciju ili uklanjanje implantata, kapsule kao i zamenu implantata. Ruptura je rascep ili rupa u spoljašnjem omotu implantata. Kada pukne implant ispunjen silikonskim gelom, gel može ostati u kapsuli ili u tkivu ožiljka koji se formira oko implantata (intrakapsularna ruptura). U nekim slučajevima, silikonski gel takođe može izaći iz kapsule oko implantata i migrirati. Ruptura implantata, može se primetit kao smanjenje dojke, čvorovi u dojki, defomacija oblika dojke, lokalni bol ili mekoću, peckanje, otok, utrnulost, zapaljenje ili promjene u senzaciji. Međutim, većina ruptura je bez simptoma. Poznate su kao "tihe rupture"".

Grudi, Brushalter
foto: Shutterstcok

"Neki mogući uzroci rupture uključuju:

  • kapsularna kontraktura,
  • oštećenje omotača implantata, uzrokovano hirurškim instrumentima,
  • oštećenje tokom invazivnih procedura oko područja dojke, kao što su biopsije i drenaže,
  • normalno starenje implantata,
  • fizičko oštećenje kod trauma ili jakog pritiska

Preporučuje se uklanjanje implantata dojke ukoliko su oni rupturirali (pukli). Još jednom napominjem da su sve ove komplikacije izuzetno retke i da se javljaju u oko 1% slučajeva od čega je ruptura najređa."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs