Upozorenje stručnjaka

NETIPIČAN SIMPTOM MASNE JETRE KOJI UKAZUJE NA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Obratite pažnju, ona je naš najvažniji organ

Na samom početku bolesti nema simpotma, što je najopasnije.

Saveti stručnjaka
13:17h Autor:
NETIPIČAN SIMPTOM MASNE JETRE KOJI UKAZUJE NA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Obratite pažnju, ona je naš najvažniji organ
Foto: Shutterstock

Skoro da nema važnijeg organa od jetre. Ne samo da je najveći organ u telu, već i ima najveći broj različitih funkcija od svih organa. Ta relativno mala struktura (teška je svega 2 kg) radi doslovno hiljadu stvari, koje su veoma komplikovane i podrazumevaju složene hemijske reakcije. Zato je veoma važana za celokupno zdravlje našeg organizma.

Nealkoholna masna jetra ("nonalcoholic fatty liver" - NAFL) je bolest koju karakteriše stvaranje masnih naslaga u ovom organu, što može ozbiljno da naruši zdravlje pacijenta. Veoma je opasno, jer nema očiglednih simptoma. Kada se jave tegobe, bolest se već progresivno razvila.

jetra
foto: Shutterstock

Međutim, postoji simptom koji deluje potpuno nepovezano sa jetrom, a zapravo je znak da ovaj organ pati - svrab u tabanima i dlanovima! Jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Sa druge strane, prema rečima stručnjaka, klasični simptomi nealkoholne masne jetre su:

  • nelagodnost i bol u stomaku
  • osećaj punoće u desnom gornjem delu stomaka

Lekari su, takođe, primetili da su gojazne osobe sklone oboljenju nealkoholne masne jetre. Ako već postoji ova dijagnoza, neophodno je povesti računa o ishrani i smanjiti unos kalorija.

svrab u rukama
foto: Shutterstock

Od presudnog značaja je znati da trajno oštećenje jetre može vremenom da dovede do ciroze, a potom i do otkazivanja ovog organa, što je ekstremno opasno i može biti fatalno.

Postoji šest osnovnih stvari koje štete jetri:

1. Prejedanje

2. Nezdrava hrana i pića

3. Hrana sa malo proteina, a mnogo ugljenih-hidrata i masti

4. Specijalni otrovi, poput alkohola, duvana, kofeina, teobromina i teških drogi

5. Lekovi, bilo oni koji se uzimaju sa ili oni bez recepta

6. Konzumiranje ili udisanje insekticida, prezervativa i drugih kumulativnih otrova

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs