SAČUVAJTE ZDRAVLE SRCA

Doktor Hilari: Ove namirnice dokazano smanjuju rizik od infarkta i regulišu holesterol!

Ukoliko napravite pravi izbor hrane koju unosite u organizam, zdravlje možete držati pod kontrolom

Saveti stručnjaka
11:16h Autor:
Doktor Hilari: Ove namirnice dokazano smanjuju rizik od infarkta i regulišu holesterol!
Foto: Shuterstock

Simptomi srčanog udara uključuju bol u grudima, kratak dah i osećaj slabosti. Srećom, konzumiranjem više ove vrste hrane znatno se smanjuje rizik od nastanka ovog opasnog stanja.

Dr Hilari izdvaja nekoliko namirnica koje moraju da se nađu na vašoj trpezi, a naročito kada pređete 40-tu godinu.

Mediteranska ishrana

On kaže: "Stopa oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti je niža u zemljama gde se ljudi obično hrane po principima mediteranske dijete, koja se zasniva na puno povrća, voća, pasulja i proizvoda od žitarica.

Paradajz

Istraživanje je dokazalo da likopen, antioksidans koji paradajzu daje crvenu boju, može biti odgovoran za smanjivanje srčanih oboljenja.

Zašto je likopen tako dobar za nas?

Likopen je biljna hranjiva materija sa antioksidacijskim svojstvima. To je pigment koji crvenim i ružičastim plodovima, poput paradajza, daje karakterističnu boju. Likopen je na mnogo načina povezan sa zdravljem, on štitit srce, ali i kožu od opekotina izazvanih Sunčevim zracima i smanjuje nastanak raka.

Preciznije rečeno, likopen može smanjiti oštećenje slobodnih radikala, ukupni i „loši“ nivo LDL holesterola i povećati „dobar“ HDL holesterol.

Studija je pokazala da je grupa ljudi koja je jela paradajz imala znatno bolje zdravstvene rezultate nakon mesec dana, u odnosu na onu grupu koja ga nije jela. Lekari su sigurni u lekovita svojstva paradajza, ali i dalje nastavljaju da istražuju tačan uticaj na telo.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama

Hrana bogata masnim omega 3 kiselinama pomaže u očuvanju zdravlja srca, zato se preporučuje njen unos.

"Zamenite maslac i sir proizvodima na bazi povrća i biljnog ulja, poput maslinovog"

Riba se preporučuje, ali treba iizbegavati one masne poput, lososa, haringe i sardine.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs