Neće da škodi

Hrana koja vraća štitastu žlezdu u ravnotežu: Pre lekova, isprobajte ovo!

U lečenju hipotireoze izuzetno je važna promena načina života koja uključuje svakodnevnu fizičku aktivnost, opuštanje, učenje tehnika suočavanja sa stresom i ishranu bogatu materijama koje podržavaju normalan rad hormona žlezde

Fitnes & Nutricija
19:44h Autor:
Hrana koja vraća štitastu žlezdu u ravnotežu: Pre lekova, isprobajte ovo!
Foto: Shutterstock

Jod – učestvuje u sintezi hormona štitaste žlezde i njen je sastavni deo. Nekada je glavni uzrok hipotireoze bio nedostatak joda u hrani (i dalje prisutan u nerazvijenim zemljama). Jod se nalazi u morskoj ribi, plodovima mora i algama, u mleku i mlečnim proizvodima, ćuretini, belom luku, spanaću, blitvi, kupusu, krompiru...

Kod problema sa štitastom žlezdom svakako se treba savetovati s lekarom o uzimanju joda. Na primer, više joda poželjno je kad je štitasta žlezda iscrpljena zbog stres sindroma, ali uzimanje joda ne preporučuje se ako je žlezda tretirana radioaktivnim jodom ili ako postoji jaka hronična upala štitaste žlezde.

Doručak za bolesnu štitnu žlezdu: Po receptu inženjera biomedicine, obolelog od Hašimota!

foto: Shutterstock

Za zdravlje štitaste žlezde poželjni su sledeći nutrijenti:

Selen – nalazi se u pečurkama, morskim rakovima, bakalaru, tuni, telećoj jetri, brazilskim orasima, semenkama suncokreta, celim žitaricama

Gvožđe – prirodni izvori su crveno meso, teleća jetra, riba, jaja, orašasti plodovi, semenke bundeve, spanać, blitva, kelj, kupus

Kalcijum – ima ga u zelenom lisnatom povrću, brokoliju, mleku i mlečnim proizvodima, repi, sardeli, lososu, školjkama, zobi, mahunarkama, orašastim plodovima

Cink – sadrže ga teleća jetra, crveno meso, šampinjoni, spanać, tikvice, špargla

5 najvažnijih minerala: Kad ih u telu ponestane, organi slabe, zdravlje propada!

foto: Shutterstock

Vitamin E – nalazi se u pšeničnim klicama, hladno ceđenim biljnim uljima, orasima, bademima, lešnicima, semenkama suncokreta, šparglama, paradajzu, avokadu, zelenom lisnatom povrću

Omega-3 masne kiseline – sardela, inćuni, losos, tuna, alge, laneno i maslinovo ulje, orasi

Probiotici ili takozvane dobre bakterije – nalaze se u kefiru i drugim vrstama fermentisanih proizvoda

Vitamin D – iako je u manjoj količini prisutan u nekim namirnicama (npr. u masnijoj morskoj ribi, jajima i mlečnim proizvodima), kao osnovni izvor vitamina D preporučuje se umereno izlaganje suncu jer pritom telo samo proizvodi taj vitamin.

Leče bronhitis i astmu, olakšavaju probavu: Ove semenke nabavite što pre! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs