Bolje sprečiti, nego lečiti

Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje
Medicina
00:54h Autor:
Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!
Foto: Thinkstock

Hormoni upravljaju mnogim funkcijama u našem organizmu, pa je njihova ravnoteža ključna za mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko patimo od hormonskog disbalansa, kvalitet sna je ugrožen što može da uzrokuje ozbiljna oboljenja, piše Lovesensa.

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje. Evo koje hormone treba što pre da dovedete u ravnotežu kako biste spavali kvalitetnije i budili se odmorni:

Melatonin nas štiti od moždanog i srčanog udara, uvećava vitalnost, poboljšava raspoloženje i zadužen je za dobar san. Možemo da ga dovedemo u ravnotežu na prirodan način, ako spavamo u potpuno zamračenoj sobi, ne jedemo dva sata pre spavanja, budimo se uvek u isto vreme ujutro i provedemo neko vreme na jutarnjem suncu. Takođe, potrudite se da izbegnete pretraživanje interneta pre spavanja.

16 prirodnih lekova za hormonski disbalans: Oporavite svoje telo bez farmaceutske pomoći!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kortizol je zadužen za varenje, krvni pritisak, san i za naš odgovor na stres. Za njegovu ravnotežu koristite aromaterapiju i vežbe disanja koje opuštaju pre spavanja. Uz duboko disanje i lep miris lakše ćete zaspati.

Progesteron je važan za zdravlje našeg mozga, kvalitetan san, menstrualni ciklus, održavanje trudnoće i razvoj fetusa. Da bismo lepše spavali potrebno je da smanjimo stres i napetost relaksacijom i vežbanjem. Takođe, važno je da jedete voće, povrće i namirnica bogate omega 3 masnim kiselinama. Za hormonski balans potrebno je da smanjite unos šećera, alkohola, kofeina i brze hrane.

Spas za hormonski disbalans: 7 koraka čuvene Gotfrid metode!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs