Obavezno pročitajte

Borovnice: Čuvaju mozak, smanjuju rizik od demencije!

Tokom ispitivanja na Univerzitetu "Exeter" zdravi ljudi u dobi 65-77 godina koji su pili koncentrat soka od borovnice svaki dan pokazali su poboljšanje kognitivnih funkcija, protok krvi u mozgu i aktivaciju mozga tokom obavljanja kognitivnih testova. naučnici su takođe pronašli dokaze koji pokazuju napredak u radnoj memoriji...

Fitnes & Nutricija
Autor:
Borovnice: Čuvaju mozak, smanjuju rizik od demencije!
Foto: Shutterstock

Bitni su flavonoidi

Borovnice su bogate flavonoidima koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva. U ovoj su studiji naučnici dokazali da nakon samo 12 nedelja konzumiranja 30 ml koncentrata soka od borovnice svaki dan, protok krvi u mozak, aktivacija mozga i neki aspekti radne memorije poboljšani su kod zdravih starijih osoba.

Od 26 zdravih odraslih osoba koje su učestvovale u ispitivanju, 12 ih je dobilo koncentrat soka od borovnice, koji pruža ekvivalent od 230 g borovnica, jednom na dan, dok je njih 14 dobilo placebo.

Pre i nakon 12 nedelja, rešavali su nekoliko kognitivnih testova dok su MRI skenerom (magnetic resonance imaging) praćene njihove moždane funkcije i meren protok krvi u mozgu tokom odmora.

U poređenju sa ljudima koji su dobili placebo, oni koji su uzeli dodatak od borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti u područjima mozga vezanim za testove.

Smanjen rizik od demencije

Studija je isključila svakoga ko je izjavio da konzumira više od 5 porcija voća i povrća dnevno, i svi su se morali pridržavati svoje normalne ishrane tokom studije.

Prethodna istraživanja pokazala su da je rizik od demencije smanjen većim unosom voća i povrća, dok su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba sa ishranom bogatom biljnom hranom. Flavonoidi, koje u velikim količinama nalazimo u biljkama, verovatno su važna komponenta koja uzrokuje te učinke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs