Moćni lek iz prirode

Jorgovan, simbol najvećeg hrišćanskog praznika: Nema šta ne može da izleči!

Moćni cvet pomaže i u tegobama sa varenjem, kožom, temperaturom, pa čak i reumom
Medicina
13:46h Autor:
Jorgovan, simbol najvećeg hrišćanskog praznika: Nema šta ne može da izleči!
Foto: Thinkstock

Jedan od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova je jorgovan, koji u svojim cvetovima, listovima i stabljici skriva brojna lekovita svojstva, pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvet omiljen je u hrišćanstvu u vreme Vaskrsa, a za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena.

Koristi se za lečenje reumatskih bolesti, i to naročito reume nerava i za lečenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne bi došlo do nekroze ćelija jetre. Odličan je i za lečenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za lečenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se za lečenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature, kamena u bubregu i visokog krvnog pritiska.

Od strašnih bolova nije mogla da živi: Oporavila kosti i zglobove za 10 dana jednom namirnicom!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine, posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u nezi lica, kod tegoba probavnog sistema i tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukom - obloga za oči).

U literaturi se spominje i upotreba cvetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje - pročišćavanje kuće i soba, a ovi mirisni cvetovi su se koristili i kako bi oterali zle duhove i ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i lečenje reume kao i neuralgije nerava.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu i za jačanje senzualnosti lečenja i potištenosti.

Od čega čuvarkuća stvarno može da sačuva: Menja gomilu lekova, uvek je treba imati u kući!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs