jedite bez griže savesti

Jedite ovih 10 namirnica do mile volje: Uopšte ne goje!

Neka na vašem tanjiru uvek budu paradajz, krastavci, belance

Fitnes & Nutricija
Autor:
Jedite ovih 10 namirnica do mile volje: Uopšte ne goje!
Foto: Shutterstock

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemarljiva prema koristima koje pružaju našem telu. Zato neka na vašem tanjiru uvek budu paradajz, krastavci, gejpfrut...

1. Belance

Kao moćni stimulator imuniteta, belance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum. (100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija)

2. Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dobro deluje na probavu. Sadrži vitamin C i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj ishrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva. (100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija)

Od sutra uz doručak obavezno popijte ovo: Naučno dokazano - bićete mnogo zdraviji i mršaviji!

foto: Shutterstock

3. Grejpfrut

Stabilizuje šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma. (100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija)

4. Sveži krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih sastojaka, biljnih vlakana i antioksidanata. Takođe sadrže veliku količinu vode i vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tela i velikim saveznikom u mršavljenju. (100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija)

Želite da smršate: Evo šta nikako ne smete da stavljate u salatu!

foto: Shutterstock

5. Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih materija koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni takođe sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća. (100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije)

6. Bundeva

Uravnotežava rad srca i probave, što pomaže ljudima da izgube višak kilograma. Sadrži mnogo vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana. (100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija)

Bundeva, najbolje zimsko povrće za celu porodicu: 10 sjajnih efekata na celo telo!

foto: Shutterstock

7. Kuvana cvekla

Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen. (100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija)

8. Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u telu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizuje rad creva. (100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija)

9. Paradajz

Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih sastojaka i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra. (100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija)

Zaboravite na plastični paradajz bez soka i ukusa: Ovako ćete prepoznati prirodno povrće!

foto: Shutterstock

10. Celer

Celer smanjuje nivo holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku telesne težine, izbacuje toksine iz tela i smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje. (100 g = 0,1 g masnoće, 12 kalorija)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs