Obratite pažnju

Trik da proverite da li je meso, pavlaka i med dobrog kvaliteta: Ne dajte da vas prevare!

Kod kupovine namirnica treba se pouzdati u oči i njuh, da vas trgovci ne bi nasamarili
Fitnes & Nutricija
13:58h Autor:
Trik da proverite da li je meso, pavlaka i med dobrog kvaliteta: Ne dajte da vas prevare!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se hrana nalazi na rafovima samoposluge ili mesare, da je zbog toga prošla "zakonske propise", da je ujedno i sveža, odnosno da nije pokvarena ili nekvalitetna.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne i postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućavaju da se nekvalitetne ili stare namirnice iz uvoza bez problema plasiraju na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju, ako se ona na namirnici nalazi, a uvek je sigurnije uzeti namirnice iz domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom - manje su šanse da su stare.

Evo kako da prepoznate hranu lošeg kvaliteta:

Meso s hormonom rastaNajvažnije je uzdati se u svoje oči, i kada je moguće, čulo mirisa. Na primer, kod kupovine piletine, obratite pažnju na bele linije i debeli sloj masnoće na pilećim grudima. Ako to uočavate na mesu, to znači da je kod uzgoja životinjama davan hormon rasta kako bi dobile na težini u što kraće vreme.

Boja otkriva starostAko piletina vuče na žućkastu nijansu, sigurno nije sveža, jer je sveže pileće meso rozikaste boje. Ako je mleveno meso vakuumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno.

Docent dr Bojan Blagojević otkriva sve o mesu punom hormona: Samo na ovo morate da pazite!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Generalno, crvena boja mesa se povezuje sa starijim mesom. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama, dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Ako primetite na junetini sivkaste ili crne delove - ne kupujte meso! Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama. Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina.

Lažni medStručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije lepljiv. Znači, ako ga razmažete prstima, ne sme da se lepi jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili veštačkih zaslađivača. Možete da ga testirate pomoću vode - stavite kašiku meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, u pitanju je prirodni med. Veštački će početi odmah da se otapa, odnosno meša s vodom. Proverite i na drugi način - stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mestu, dok će lažni brzo početi da curi po prstu.

Kisela pavlakaDa biste proverili da li su u pavlaci koju kupujete biljne masnoće umesto životinjskih, uzmite jednu punu kašiku pavlake i umešajte u čašu tople vode. Proizvod lošeg kvaliteta raspašće se na bele grudvice koje će biti na vrhu, dok će kvalitetna pavlaka postati homogena gušća tečnost.

Hrana koja uništava metabolizam: Čim je progutate, štetni efekat počinje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs