Nakon kupovine, sveže meso što pre pripremite ili za jelo ili za zamrzivač.
Stajanjem se brzo kvari, čak i u frižideru, pa rizikujete opasnost od zaraznih bolesti.
Evo koliko dugo možete da čuvate kupljeno meso:
- svežu piletinu i ćuretinu potrošite za 1-2 dana
- svežu junetinu, teletinu, jagnjetinu i svinjetinu pripremite za 3-5 dana najviše
- konzervisano meso i piletinu potrošite 3-4 dana nakon otvaranja
Posle ovih rokova, ako niste iskoristili meso, bolje ga bacite.
Isto važi i za konzerve i paštete koje stoje otvorene više od 3 dana, jer brzo oksiduju i hrana u njima se brzo kvari.
Vakumiranu slaninu pojedite najkasnije 7 dana nakon otvaranja, dok jaja mogu da traju 3-5 nedelja. Svežu ribu pripremite najkasnije sledećeg dana ili očišćenu zamrznite.
Najgori način odmrzavanja piletine: Možete da se zarazite opasnim bakterijama!