Riznica zdravlja

Poboljšava probavu, smanjuje bore, čuva srce: Leti obavezno jedite ovo voće!

Mnogi ga smatraju rajskim voćem, a njegov sok samim nektarom bogova
Fitnes & Nutricija
16:34h Autor:
Poboljšava probavu, smanjuje bore, čuva srce: Leti obavezno jedite ovo voće!
Foto: Profimedia

Nektarina (lat. Prunus persica) je koštunjavo voće koje pripada porodici ruža, baš kao breskva i šljiva. Dugo se verovalo u mit da je ovo voće nastalo ukrštanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.

Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom korom. Nektarina poiče iz Kine, gde se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Evropu i Ameriku.

Najveći proizvođač nektarina je upravo njena matična zemlja, Kina. U Evropi su to Španija, Francuska, Grčka i Italija. Nektarine dozrevaju u juli ili avgustu, zavisno od sorte. Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bele i crvene sorte.

Lekovito delovanje nektarine

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i fosfora. Imaju visok udeo prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, naročito fenolnih sastava. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Voćni sok koji leči štitnu žlezdu: Usput skida kilograme i obnavlja imunitet! (RECEPT)

<\/div>

1. Štiti zdravlje srca i krvnih sudova

Nektarina snažno pomaže kod zdravlja kardiovaskularnog sistema. Antioksidansi hlorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju LDL-holesterola i posledično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim sudovima. Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospešuje cirkulacija. Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.

2. Jača imunitet

Visok udeo antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava obrambenu sposobnost organizma.Zahvaljujući snažnom imunitetu telo se lakše odupire raznim infekcijama te brže oporavlja od raznih bolesti ili ozleda.

3. Čuva zdravlje očiju

Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Naučna istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod dece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vidnog sistema. Takođe, prema tvrdnjama stručnjaka ovaj karotenoid smanjuje rizik od bolesti kao što su degeneracija žute mrlje (makularna degeneracija) te nuklearna katarakta (siva mrena).

Lutein deluje i kao filtar sunčevog svetla koji apsorbira opasne UV zrake te tako štiti od oštećenja vida. Beta-karoten takođe pridonosi očuvanju vida te sprečava pojavu slepoće i kseroftalmije.

Šta se dešava kada pomešate 3 vrste voća: Napitak koji hrani telo i mozak, ubija glad!

<\/div>

4. Poboljšava probavu

Zbog visokog nivoa vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probave. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu creva, podstiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na zidovima creva te pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomažu čišćenju creva, a time i celog organizma od toksina.

5. Pomaže kod mršavljenja

Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti. Upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika - sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima. Vlakna iz nektarine takođe doprinose očuvanju optimalne telesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osećaj sitosti. Zahvaljujući sastavu poput antocijanina, katehina i klorogenične kiseline ovo voće može biti od koristi i u lečenju dijabetesa te bolesti srca i krvnog sistema.

6. Čuva zdravlje kože

Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinuće se za dobro zdravlje i lep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno delotvorna i u prevenciji kožnih opekotina. Vitamin C pospešuje sintezu kolagena, podstiče regeneraciju kože te jača njenu otpornost. Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih ćelija od oštećenja uzrokovanih delovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, sprečava prerano starenje te brine o stvaranju novih ćelija kože. Fosfor brine o normalnom funkcioniranju ćelija i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zuba.

Šta se događa u telu kada jedete jagode: Neverovatno lekovite, štite srce, pluća i debelo crevo!

<\/div>

7. Štiti trudnoću

Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa. Poseban naglasak je na folatima koji su neophodni za prevenciju razvoja defekta neuralne cevi kao i za normalan rast i razvoj mozga, mišića, krvnih sudova, kostiju i zuba deteta.

Kalijum sprečava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska, brine o balansu elektrolita te o iskorištavanju energije iz vitalnih hranjivih tvari poput masnoća, belančevina i ugljikohidrata.

Kupovina i čuvanje plodova nektarine

Zdrave nektarine su čvrste na dodir i imaju lepu, svežu boju i čvrstu, sjajnu kožu. Prilikom kupovine birajte krupnije plodove, koji nisu suviše mekani i koji nemaju oštećenja na koži. Plodove koji nisu sasvim dozreli stavite u papirnatu kesu, što će ubrzati proces njihovog zrenja. Zrele nektarine će se na sobnoj temperaturi održati svega nekoliko dana. Ako želite da ih što duže čuvate, ostavite ih u frižider i potrošite u roku od deset dana.

Nektarine u kulinarstvu

Ovo voće ima zaista široku primenu u kulinarstvu. Uz malo dosetljivosti i mašte možete ga iskoristiti na brojne načine. Sveže nektarine možete konzumirati kao samostalnu namirnicu, kao desert nakon obroka ili kao slatki zalogaj između obroka. U svežem obliku takođe su izvrsne i za obogaćivanje jogurta, muslija, voćnih salata, frapea, smutija, sokova. Mnogi ih obožavaju u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima.

Same ili u kombinaciji s drugim voćem, nektarine su pogodne za pripremu kompota, marmelada, pekmeza i džemova.

Džem iz rerne: Brzopotezni namaz od bilo kojeg voća, bez muke! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs