Preporodite kosu

8 navika koje štete vašoj kosi

Kosu nemojte da sušete dok je mokra, jer ćete je oštetiti, ali morate zaboraviti i na savete baka da kosu treba češljati sto puta, jer se tada ona lomi i oslabljuje
Nega
03:02h
8 navika koje štete vašoj kosi
Foto: Shutterstock

Mitska žena Lejdi Lilit, poznatija kao demon noći, po verovanjima je zavodila svojom kosom, koja je bila njen glavni adut. Kako bi i vama vaša kosa podarila magijske moći fatalne zavodnice okanite se nekih loših navika, kojima ćete naružiti vaš izgled.

1. Visoki rep na istom mestu

Kosa se vrlo lako može zapetljati u gumicu za kosu, a ukoliko nosite rep uvek na istom mestu, svakim danom sve više slabite koren dlake, koja će na kraju ispasti. Promenite tačku vezivanja kose, nekoliko milimetara iznad ili ispod uobičajene pozicije i spasiće svoju kosu od preteranog pucanja.

2. Češljanje mokre kose odozgo na dole

Kosu je mnogo lakše oštetiti kada je mokra, a ako krećete od korena prema vrhovima, četka je može dodatno uništiti. Zato počnite češljanje od vrhova i raspetljajte sve čvorove, pa postepeno napredujte prema gore. Postupak će trajati koji minut duže, ali kosa će vam biti zahvalna.

3. Preterano češljanje

Bake su govorile da je kosu potrebno proći četkom hiljadu puta da bi bila sjajna. Uzmite u obzir da stariji nekada mogu dati savete kojima se treba diviti, ali ima i onih kod kojih omanu. Kosi je dovoljno samo nekoliko dodira četkom da bi se ulje sa korena ravnomerno rasporedilo po celoj dužini i dalo joj sjaj. Sve ostalo je preterivanje, a forsiranjem četkanja kosa se lomi i oslabljuje.

4. Sušenje kose dok je potpuno mokra

Osim što će znatno otežati postizanje željene forme, sušenje sasvim mokre kose prouzrokovaće oštećenja od prekomernog izlaganja toplini, pa će kosa biti isušena. Kosu je potrebno prosušiti peškirom, a nakon toga je pustiti da se malo prosuši na vazduhu. Završni tretman fenom ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta.

5. Ignorisanje temena

Teme je vrlo lako zaboraviti, iako je najbitnije kada je rast kose u pitanju. Masaža korena podstaknuće cirkulaciju i ubrzati rast kose. Optimalna nega temena postiže se nanošenjem tretmana za teme.

6. Pogrešna četka

Korišćenjem pogrešne četke i najbolja frizura može izgledati grozno. Pravilo je - što je kosa duža, veći je prečnik četke. Za postizanje volumena dobre su okrugle četke, a za ravnanje one pljosnate. Preporučaju se četke od prirodnih vlakana koje će "maziti" kosu.

7. Maskiranje peruti

Razni losioni koji služe za prikrivanje peruti samo su privremeno rešenje. Perut je potrebno tretirati posebnim šamponima i raditi na prevenciji, jer se sakrivanjem samo prolongira postojeći problem.

8. Previše šampona

Više šampona znači čišća kosa, zar ne? Odbacite ovu misao. Kosu je potrebno dobro oprati, ali nanošenjem previše šampona samo je otežavate i mastite teme. Šampon je, takođe, potrebno dobro isprati, jer ostaci mogu da nadraže teme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

kosanega