Isprobajte ih i vi

Najefikasniji borci protiv strija: Krema protiv bora, pravilna ishrana, hidratacija kože

Prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva, koža nije dovoljno elastična što uzrokuje pojavu manjih i većih linija, odnosno jedne vrste ožiljaka. Međutim, nastanak strija može da se spreči ili barem ublaži
Nega
14:48h Autor:
Najefikasniji borci protiv strija: Krema protiv bora, pravilna ishrana, hidratacija kože
Foto: Shutterstok

Koža ima određenu elastičnost, baš poput gume. Ali kada ona dosegne svoj maksimum, dolazi do pucanja tkiva što se na telu manifestuje u obliku strija - omraženih linija na koži. One se najčešće pojavljuju na bokovima, bedrima, stomaku i grudima, usled naglog gojenja ili mršavljenja, rasta i trudnoće. Iako je reč o ožiljku kojeg je vrlo teško ukloniti, ono što možete da učinite je da ih ublažite ili pak sprečite nastanak strija.

OVDE saznajte koji su saveti doktora Oza za problem strija.

1. Krema protiv bora

Intenzivne kreme protiv bora sadrže vitamin E koji pomaže kod obnavljanja kože, a samim tim deluje i na strije. Isto tako, ovaj tip krema sadrži sastojak koji podstiču proizvodnju kolagena, koji obnavlja kožu. Reč je o vitaminu A, odnosno retinolu (sintetičke varijante istog) koji hrani kožu i pojačava njenu elastičnost.

Kako da sami napravite efikasan prirodni piling protiv strija saznajte OVDE.

2. Ishrana

Pravilna i zdrava ishrana ima neverovatan uticaj na kožu. Ona povećava njenu elastičnost i sprečava nastajanje "pukotina" na koži, odnosno strija.

- Hrana bogata antioksidansima - spanać, šumsko voće poput borovnica, ribizla, jagoda, aronije, malina i kupina

- Hrana bogata vitaminom E - orašasti plodovi, semenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje, pšenične klice

- Hrana bogata vitaminom A - šargarepa, zelje, kelj, džigerica, riba, bundeva, mleko i mlečni proizvodi, puter, voće poput jabuke, breskve, kruške, kajsije

3. Hidratacija kože

Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja, kožu treba da hidrirate iznutra i spolja. Unutrašnja hidratacija direktno je povezana sa ispijanjem dovoljne količine vode.

S druge strane, kožu bi trebalo redovno da tretirate hidratantnim kremama i losionima za telo, ali i uljima među kojima prednjači bademovo i maslinovo. Na vlažnu kožu nakon tuširanja nanesite ulje i sačekajte da ga koža upije. Postupak ponavljajte nakon svakog tuširanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs