I ovo je kvarljiva roba

ZNATE LI KOJI JE ROK TRAJANJA ŠMINKE I PARFEMA: Posle određenog vremena neke proizvode treba obavezno baciti u smeće

Stara kozmetika može uzrokovati iritaciju kože, herpes, upale i infekcije očiju i usana

Nega
Autor:
ZNATE LI KOJI JE ROK TRAJANJA ŠMINKE I PARFEMA: Posle određenog vremena neke proizvode treba obavezno baciti u smeće
Foto: Shutterstock

Šminkanje je postalo svakodnevna rutina većine devojaka i žena. Ipak, u celoj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem - retko ko razmišlja o roku trajanja pojedinih proizvoda. Verovatno i vi u neseseru imate ruž ili puder koji već dugo stoje i ne razmišljate da korišćenje takvih proizvoda može negativno da se odraziti na zdravlje. Naime, šminka kojoj je istekao rok trajanja može da uzrokuje veoma ozbiljne iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju. Pa da vidimo koliko dugo možete da koristite šminku...

olovka za usta, sminka
foto: Shutterstock

Olovke za usne - DO DVE GODINE

Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama. Ovo možete sprečiti tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe, ali vodite računa i tome da ih ne delite ni sa kim, već da ih koristite samo vi.

Maskara

Maskara - OD TRI DO PET MESECI

Sve starije od toga ozbiljan su rizik za oči. Upravo ona je čest krivac za pojavu čmička, upala pa čak i konjunktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, odmah je bacite jer je na njoj siguran izvor infekcije.

puder
foto: Shutterstock

Puder u prahu - OD JEDNE DO TRI GODINE

On je potpuno suv i ima manje komponenti koje se mogu "pokvariti". Bitno je redovno prati četku ili sunđer kojim ga nanosite jer mogu biti ozbiljno leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu uvek zaštitite od toplote i sunca.

Puder
foto: Shutterstock

Tečni puder - MAKSIMALNO GODINU DANA

Znaćete da je pokvaren ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je promenio teksturu, miris i boju. Nanošenje starih pudera možete izazvati crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje takođe imaju svoj rok trajanja.

Parfem, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Parfem - TRI DO PET GODINA

Kada se pravilno čuvaju, parfemi mogu da traju i do 5 godina, ali ako proizvod počinje da menja boju i ima drugačiji miris, to jerovatno znači da mu je istekao rok.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs