Čaj od opni koje razdvajaju mesnati deo oraha, koje uvek bacamo, pokazao se kao veoma koristan napitak za celo telo, jer sadrži dosta minerala i vitamina.
Uveče potopite 4-5 opni u vodu, a ujutro od njih skuvajte čaj.
Orasi sadrže vlakna, vitamine B, antioksidante poput vitamina E, proteine, masti, magnezijum i druge mineralne soli, kao i mnoge mikroelemente. Orasi sadrže mnogo više omega-3 masnih kiselina od ostalih orašastih plodova.
List oraha sadrži jod i od njih se može napraviti čaj od listova oraha, koji se konzumira kada nedostaje joda u telu, kao i kod ateroskleroze i gušavosti.
Evo šta sve sadrži 100 g oraha:
- 654 kalorije
- 15,23 g proteina
- 13,71 g ugljenih hidrata
- 65,21 g masti
- 6,70 g vlakana
- 0,06 g skroba
- 2,61 g šećera
- 0,08 g glukoze
- 2,43 g saharoze
- 0,09 g fruktoze
Vitamine: betain (0,30 mg), vitamin A- 20 IU, vitamin B1 (tiamin- 0,34 mg), vitamin B2 (riboflavin - 0,15 mg), vitamin B3 (niacin - 1,13 mg), vitamin B4 (holin - 39,20 mg), vitamin B5 (panteonska kiselina - 0,57 mg), vitamin B6 (piridoksin - 0,54 mg), vitamin B9 (folna kiselina - 0 mg), vitamin B12 (kobalkamin - 0 mg), vitamin C (1,30 mg), vitamin E (0,70 mg), vitamin K1 (2,70 mg).
Amino kiseline: alanin (0,70 g), arginin (2,28 g), asparaginska kiselina (1,83 g), valin (0,75 g), glicin (0,82 g), glutamin (2,82 g), izoleucin (0,63 g), leucin (1,75 g), lizin (0,42 g), metionin (0,24 g), prolin (0,71 g), serin (0,93 g), tirozin (0,41 g), treonin (0,60 g), triptofan (0,17 g), fenilalanin (0,71 g), histidin (0,39 g), cistin (0,21 g).
Masnoće: mononezasićene masti (8,93 g), polizasićene masti (47,17 g), zasićene masti (6,13 g).
Minerale: gvožđe (2,91 mg), kalijum (441 mg), kalcijum (98 mg), magnezijum (158 mg), mangan (3,41 mg), bakar (1,59 mg), natrijum (2 mg), selen (4,90 mg), fosfor (346 mg), cink (3,09 mg).