Nenasilno delovanje

Načelo joge za srećan i spokojan život: Primenjujte ahimsu, ne činite zlo ni sebi ni drugima!

Ahimsa se podjednako odnosi i na naše delovanje, i na reči, i na misli, čak i na našu ishranu!

Nega
Autor:
Načelo joge za srećan i spokojan život: Primenjujte ahimsu, ne činite zlo ni sebi ni drugima!
Foto: Shutterstock

U srži svakog ljudskog bića je nenasilje, a ljubav i mir nešto su čemu svaki čovek teži nezavisno od svog karaktera.

Upravo načelo nenasilja ili ahimse jedno je od pet jogijskih moralnih principa - yama.

Drevni jogijski tekstovi kazuju kako svi mi potičemo iz istog izvora pa čineći zlo drugima činimo zlo samima sebi.

Ahimsa se podjednako odnosi i na naše delovanje, i na reči, i na misli, čak i na našu ishranu!

Reč „himsa" na sanskrtu znači "nasilno delovanje", dok "ahimsa" znači upravo suprotno - nenasilno delovanje, saosećanje i miroljubiv odnos prema sebi, drugima i prirodi koja nas okružuje.

Ali, da bismo imali takav odnos prema svemu što postoji, ahimsu u prvome redu treba da primenjujemo u odnosu prema sebi.

Jer ako ne poštujemo vlastito biće i život, možemo li uopšte poštovati druge i saosećati s njima?

Ahimsa je načelo koje takođe isključuje svaki oblik nametanja ili forsiranja.

Ako iskreno živite ahimsu, ona je vidljiva u svakom vašem postupku, svakoj vašoj reči, u svakoj vašoj, čak i najintimnijoj misli.

foto: Shutterstock

1. Ahimsa u jogi

Ako vežbate jogu, sigurno znate da izvođenje asana, baš kao i disanje, treba da bude "mekano" i nežno, s punom svešću o granicama vašeg tela.

Na primer, nikad ne bi trebalo da telo "gurate" u određeni položaj nezavisno od toga da li ste fleksibilni ili ne. Na primer, ima li tu načelo ahimse, osetićete granicu do koje vaši mišići i zglobovi mogu ići, koju prirodno nećete preći.

Ali to, naravno, ne znači da sebi u vežbanju nećete postavljati izazove. Naravno da hoćete, jer jedino kroz njih možete rasti i napredovati, ali uz uvažavanje telesnih ograničenja.

Ako ste na času joge doživeli povredu, to jednostavno znači da niste primenjivali načelo ahimse.

Nenasilje je najuzvišenije načelo

U tom slučaju povreda je bila jedini način da vas vaše telo upozori na vaš agresivan pristup.

foto: Shutterstock

2. Ahimsa u ishrani

Kada je reč o ishrani, ahimsa znači svestan izbor vegetarijanstva ili veganstva, jer oni isključuju bilo koji oblik nasilja prema živim bićima.

Ako znamo kroz šta sve prolaze životinje namenjene uzgoju, možemo li da uživamo u takvoj "hrani" i pritom sebe nazivati miroljubivim i nenasilnim bićem?

Ne zaboravite da svaka životinja oseća i bol, i tugu, i sreću - baš kao i mi, i jednako je šokirana i prestravljena pred nasilnom smrću - baš kao što bismo bili i mi sami.

Osim toga, brojna su istraživanja potvrdila koliko je vegetarijanski način ishrane dobar za vaše zdravlje, ali i za spas planete.

Želite li da primenjujete načelo ahimse u ishrani, uvek imajte na umu put i proces proizvodnje hrane koja se nalazi na vašem tanjiru.

foto: Profimedia

3. Ahimsa u odnosu prema drugima

Kada je reč o našem odnosu prema drugima, ahimsa ne uključuje samo naše nenasilno delovanje, odnosno postupke, nego i naše reči i misli.

Svi znamo da lepa reč i gvozdena vrata otvara, ali isto tako znamo i da nas ružna reč može raniti teže i bolnije nego bilo kakva fizička povreda.

Zato je izuzetno važno da pazite na ono što govorimo ili barem dvaput razmislite pre nego što nešto kažemo, naročito ako smo ljuti.

Praktikujte otvorenost misli u svakodnevnom životu, odnosno posmatrajte svoje misli.

Ako ne pridajete važnost negativnim mislima kad se pojave, one vas neće zaokupiti i tako nećete nauditi ni sebi ni drugima.

Isto tako, jako je važno da naučite da praštate, jer ako ne možete oprostiti sebi ili drugima za nešto što su učinili, to zameranje ćete poput otrova stalno nositi u sebi.

A to je takođe oblik nasilja.

foto: Profimedia

4. Ahimsa - u samome srcu bitke

I Bhagavad-gita, najveće delo indijske književnosti i duhovnosti, iako u središtu radnje ima junaka koji se sprema za bitku, zapravo u svojoj srži govori o - ahimsi.

Nenasilje se smatra najuzvišenijim načelom, koje izvire iz naše božanske prirode.

Iako Krišna potiče Arjunu da ide u bitku, jer je to njegova dužnost, on u tom boju nema ulogu ubice. Ta je bitka samo način da Arjuna prevlada svoje ljudske slabosti kako bi se mogao uzdići do duhovnog nivoa.

Poruka Bhagavad-gite je da treba savladati svoje unutrašnje neprijatelje, poput ega, besa, ljutnje, požude, vezanosti, posesivnosti, kako biste mogli istinski živeti načelo ahimse u svakodnevnom životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs