Obavezno pročitajte

9 znakova da ste imali tihi moždani udar: Moguć je još jedan, ovo su simptomi!

Uprkos mišljenju mnogih, moždani udar ne pogađa samo starije osobe, već naprotiv - može da se desi svakome, ma koliko ta osoba mislila da je zdrava

Medicina
13:02h Autor:
9 znakova da ste imali tihi moždani udar: Moguć je još jedan, ovo su simptomi!
Foto: Shutterstock

Zato je veoma važno da umete da prepoznate rane znakove upozorenja i na vreme potražite medicinsku pomoć. Ovo su najčešći signali koji ukazuju na opasnost od moždanog udara:

- Pomućeni ili potpuni gubitak vida

- Početak moždanog udara može da dovede do problema sa vidom u oba oka. Pritom, 44 posto ljudi koji su imali udar, naglasili su da je ovo bio jedan od početnih simptoma.

- Iznenadna glavobolja - u pitanju je uobičajeni simptom moždanog udara kod žena koje imaju manje od 45 godina.

- Problemi sa govorom ili razumevanjem onoga što vam neko priča - U početku, ovo su mali problemi koji se tiču vremena ili doba dana. Međutim, ozbiljniji simptomi uključuju gubljenje sposobnosti govora

- Gubitak balansa i problemi sa hodom - iznenadan osećaj slabosti i manjak kontrole nad ekstremitetima može da bude potencijalni znak moždanog udara. Dalji simptomi uključuju paralizu ili potpuni kolaps.

Kako da brže smršate ako imate više od 45: Ova namirnica ubrzava metabolizam, sprečava srčani i moždani udar!

foto: Shutterstock

- Bol u jednom delu lica - bol nije uobičajen simptom udara, ali ako osetite iznenadan bol u udovima ili određenom delu lica, možda doživljavate moždani udar.

- Migrena - intenzivna glavobolja je uobičajena tokom moždanog udara. Istraživanja su pokazala da su 558 dobrovoljaca koji su imali ozbiljnu glavobolju prilikom udara uglavnom bile mlade osobe sa migrenama.

- Paraliza lica - ako je jedna strana lica paralizirana, u pitanju može da bude simptom udara.

- Umor - istraživanja su pokazala da žene češće osećaju umor, konfuziju i dezorjentaciju nego muškarci. Ovo su sve jaki indikatori udara.

- Konstantno štucanje - ovo je češći simptom kod žena, i do štucanja dolazi jer moždani udar napada centar za disanje u mozgu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs