Bolje sprečiti, nego lečiti

Problemi sa menstruacijom koje sami izazivate: Na ovih 7 stvari obratite pažnju!

Menstruacija podstiče nesanicu, razdražljivost i nervozu. To su takođe posledice ispijanja prevelikih količina kafe
Medicina
11:34h Autor:
Problemi sa menstruacijom koje sami izazivate: Na ovih 7 stvari obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Za većinu žena menstruacija nije nimalo prijatno iskustvo jer je često praćena bolnim grčevima, nepravilnim krvarenjima, nervozom i ostalim neugodnim simptomima. U nastavku pogledajte šta sve utiče na njih i kako bismo mogle da ih izbegnemo:

1. Preskočili ste pilulu za kontracepciju

Hormonske promene su glavni uzrok nepodnošljivih simptoma PMS-a i menstrualnih grčeva. Kontraceptivne pilule regulišu hormone u našem telu i ako zaboravite da popijete jednu, to može da dovede do neredovnog krvarenja.

Ulje od biljke zvane Dar od boga: Čudotvorno dejstvo poznato vekovima!

2. Ne spavate dovoljno

Saveti o 8 sati sna za dobro zdravlje nisu mit, nego istina. Redovan odlazak na spavanje u isto vreme i minimum 8 sati sna pomoći će vam da vaše menstruacije budu redovne i manje bolne, dok nedostatak sna može da produži trajanje krvarenja.

3. Pijete previše kafe

Menstruacija podstiče nesanicu, razdražljivost i nervozu. To su takođe posledice ispijanja prevelikih količina kafe. Upravo zato trebalo bi da smanjite unos kofeina tokom menstruacije, kako u startu ne biste intenzivirale postojeće simptome.

4. Često putujete

Hormon pod nazivom melatonin ono je što nas zapravo "tera" na spavanje. Melatonin se stvara u našem telu kada noć počne da pada i nestaje dnevno svetlo, a njegov "nedostatak" u telu tokom dana održava nas budnima.Svako putovanje, promena klimatske ili vremenske zone utiče na proizvodnju melatonina koji pak utiče na balans svih ostalih hormona u telu. Zato nije retkost da menstruaciju dobijete ranije tj. čim dođete na svoje novo odredište ili da ona poprilično kasni.

Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem!

5. Ne odričete se alkohola

Čaša crnog vina nakon večere ili ručka nije loša stvar, naprotiv, dobra je za naše zdravlje. Međutim, alkohol produžava trajanje menstrualnih grčeva i zato bi bilo dobro da ga izbegavate tokom PMS-a i menstruacije.

6. Previše vežbate

Dugotrajna fizička aktivnost i "teške" vežbe koje opterećuju telo i utiču na balans hormona u telu trebalo bi da izbegavate tokom menstruacije. Tokom ovog perioda lekari preporučuju isključivo laganu i umerenu fizičku aktivnost koja može i da pomogne u olakšavanju neprijatnih simptoma.

7. Pod stresom ste

Kada smo nervozni naše telo ispušta kortizol, hormon stresa, koji loše utiče na stanje kompletnog organizma, pogotovo u vreme menstruacije. Ako ste danima pre menstruacije bili pod stresom, grčevi, bolni jajnici, pojačana pojava bubuljica, preuranjeno ili pak zakasnelo krvarenje nisu ništa neuobičajeno.

Čaj za regulisanje menstrualnog ciklusa: Rešite se ženskih problema!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs