Najnovije otkriće

Veza između oralnog seksa i kancera: Naučnici objasnili zašto dolazi do bolesti!

Prema rečima naučnika, HPV16 se češće javlja kod osoba koje su u poslednje vreme ili pušile ili bile izložene duvanskom dimu, bez obzira na seksualne navike. Spomenuti virus se inače prenosi oralnim seksom
Medicina
13:48h Autor:
Veza između oralnog seksa i kancera: Naučnici objasnili zašto dolazi do bolesti!
Foto: Shutterstock

Naučnici s američkog Džon Hopkins medicinskog univerziteta otkrili su povezanost izloženosti duvanu i polno prenosive bolesti – HPV16, virusa koji se smatra odgovornim za razvoj raka grla i usne duplje.

Prema rečima naučnika, HPV16 se češće javlja kod osoba koje su u poslednje vreme ili pušile ili bile izložene duvanskom dimu, bez obzira na seksualne navike. Spomenuti virus se inače prenosi oralnim seksom, a pronađen je u 80 odsto slučajeva raka grla, javlja hngn.com.

Ona se ne stidi da pita: Mogu li da zatrudnim od oralnog seksa, i još 6 dilema!

U poslednjih 20 godina broj obolelih od raka usne duplje i grla je porastao za 225 odsto u SAD-u, a iako se praktikovanje oralnog seksa smatra čestim, ovi tipovi raka nisu, naglasila je autorka istraživanja, Džipsiamber D’Suza:

"Dakle, moraju da postoje i drugi efekti u procesu koji bi mogli da objasne zašto neki ljudi razviju tvrdokornu HPV16 infekciju i rak, a kod drugih se on ne pojavi".

U spomenutom istraživanju je učestvovalo 6.887 ispitanika od kojih se 28,6 % izjasnilo kao "pušač", dok se tek za 1 % znalo da su zaraženi virusom HPV16. Biomarkeri, koji bi trebalo da pokažu bilo kakvu izloženost duvanu, ali i infekciju s HPV16 proučeni su kod svih učesnika istraživanja. Osim toga, kontrolisao im se urin i krv i svi su bili u obavezi da ispune upitnik o navikama pušenja i seksualnog ponašanja.

Kako je dokazano, oralna HPV16 infekcija je bila rasprostranjenija među ispitanicima izloženima duvanskom dimu i onima koji su praktikovali oralni seks, ali češće se pojavljivala kod aktivnih pušača, nego kod bivših pušača ili pak nepušača.

Oralni seks nije omiljen svim ženama: 5 razloga zašto mu dame kažu Ne!

Uz to, u krvi i urinu ispitanika testirani su nivoi dve hemikalija iz duvana – kotinina i NNAL-a. Za svako pomeranje granice kotinina (nakon svega tri popušene cigarete u danu), mogućnost za oboljenje od HPV16 se povećavala za 31 %. Takođe, nakon svega četiri cigarete dnevno koncentracija NNAL-a u urinu rasla bi u tolikoj meri da bi se mogućnost za oboljenje povećala za čak 68 %.

Bez obzira na ove rezultate, i osobe koje nisu nimalo izložene duvanu i koje ne praktikuju oralni seks ipak mogu da se zaraze HPV16 virusom. Na kraju, ovo istraživanje tek ukazuje na povećani rizik kod onih koji pripadaju drugoj grupi. Dalja istraživanja će pokazati više.

Sprečite rak korom od jabuke: Kako da napravite čaj protiv opake bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs