Najbolje iz prirode

KRUŠKE I JABUKE SU PUNE VITAMINA: Evo zašto ih treba jesti sa korom

Jabuka i kruška su prirodan izvor vlakana koja pozitivno deluju na creva.

Fitnes & Nutricija
16:49h Autor:
KRUŠKE I JABUKE SU PUNE VITAMINA: Evo zašto ih treba jesti sa korom
Foto: Shutterstock

Verovatno već znate da je hrana bogata vlaknima cveoma pogodna za rad creva. Kora kruške i jabuke sadrži većinu vlakana i zato je najbolje konzumirati ovo voće sa korom.

Kruška je veliki izvor vitamina C i K, bakra i vlakana. Vitamin C je dobro poznati borac ​​protiv slobodnih radikala. Jedna kruška sadrži oko 3,98 grama vlakana, 6.64 mg vitamina C, 7.74 mg vitamina K, 0,19 mg bakra i samo 98 kalorija. Kruške su idealan izbor za sve one koji imaju dinamičan, brz i stresan način života.

Sveža kruška ima puno vlakana, posebno pektina. Prosečna veličina kruške može da da oko 6 grama vlakana od kojih je 40% pektin. Vlakna pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i holesterola i omogućuje normalno funkcionisanje creva i njihovo redovno pražnjenje.

Zbog velikih prednosti i prehrambene vrednosti nutricionisti savetuju da se jede najmanje 40 kg jabuka godišnje. Jabuke olakšavaju probavu, a sadrže i druge korisne materije. Ovo voće takođe sadrži vodu i vitamine, kao što su A, B, C, jabukova, limunska i mravlja kiseline, kao i ugljene hidrate.

Sveže jabuke sadrže pektin, isto kao i kruške. Ovo jedinjenje apsorbuje vodu i toksične materije u crevima. Na taj način jabuka eliminiše toksine iz tela. Jabuke sadrže minerale kao što su fosfor, kalijum, gvožđe i kalcijum. Jedan kilogram jabuka sadrži 600 kalorija, isto koliko ima i u litru mleka. Međutim, jabuka se razgrađuje u želucu za samo dvadesetak minuta. Ako se jede u kombinaciji s drugom hranom, proces razgradnje može da traje nekoliko sati, tako da je dobro jesti pola sata pre obroka ili nekoliko sati nakon obroka.

Kora jabuke je takođe bogata vlaknima i vitaminima

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Ako bacite koru poješćete samo 2,1 grama vlakana. To je razlog zašto je preporučljivo da konzumirate neoljuštenu jabuku. Jedna srednja jabuka, zajedno s korom sadrži 8,4 mg vitamina C i vitamina A, dok su oguljene jabuke sadrži samo 6,4 mg vitamina C.

Jedinjenje koje pomaže disanju se naziva kvercetin i najčešće se nalaze u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju zdravija pluća od onih koji jedu manje ili uopšte ne jedu jabuke.

Kvercetin štiti memoriju

Antioksidans kvercetin bori se protiv oštećenja moždanog tkiva povezanog s Alchajmerovom bolesti ili drugih sličnih bolesti.

Jedna jabuka, zajedno sa svojom korom, sprečava dobijanje težine. Ursolična kiselina takođe može da se nađe u kori jabuke. Ova kiselina je neophodna u borbi protiv gojaznosti. Ursolična kiseline povećava mišićnu masu, sagoreva kalorije, a time i smanjuje rizik od prekomerne težine.

Ubice apetita: Ove namirnice su najbolji saveznici u mršavljenju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs