Ozbiljno stanje

Čudni simptomi moždanog udara: Svi ih ignorišemo, a mogu da nam spasu život!

Nikada ne biste pretpostavili da ove pojave mogu ukazivati na šlog
Medicina
13:08h Autor:
Čudni simptomi moždanog udara: Svi ih ignorišemo, a mogu da nam spasu život!
Foto: Shutterstock

Neurolog Dajana Grin tokom svoje karijere videla je mnogo slučajeva moždanog udara kod žena sa fatalnim ishodom, koji su većinom mogli da se izbegnu.

Zato je odlučila da sa svim ženama sveta otkrije simptome za koje nikada ne biste pretpostavili da ukazuju na moždani udar, a mogli bi da vam spasu život!

Za početak, ona upozorava da prestanete da mislite da ovo stanje retko napada žene, napritiv, upravo dame su velika rizična grupa, a simptomi se mogu razlikovati od onih koji se javljaju kod muškaraca.

Simptomi srčanog udara kod žena: Ne smete ih pomešati sa drugim bolestima!

Na primer, mnoge žene ne znaju da simptomi šloga mogu biti i štucanje i neobičan bol u grudima! Tu su i vrtoglavice, glavobolja i ukočenost, koja je izraženija sa jedne strane tela.

Tu su, naravno, i simptomi koji su zajednički za muškarce i žene, poput slabosti u rukama i nogama, gubitak kontrole nad mišićima lica, neravnih usta pri osmehu i nerazgovetnog govora.

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, a naročito nekoliko njih odjednom, ne oklevajte, hitno se obratite lekaru!

Takođe, imajte u vidu da pušenje povećava rizik od moždanog udara, kao i pritisak viši od 140/90. Ukoliko vam je i hemoglobin viši od 5.7, spadate u rizičnu grupu, a morate voditi računa i od LDL holesterolu. Još ugroženije su osobe koje pate od dijabetesa, kod kojih su posledice moždanog udara teže.

Izlečite štitnu žlezdu: Ruski narodni recept od dva sastojka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs