4 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA SE RAK PROSTATE PROŠIRIO: Proverite da li imate ove simptome i delujte što pre

U najvećoj studiji te vrste, istraživači su upozorili da će slučajevi raka prostate širom sveta skočiti sa 1,4 miliona u 2020. na 2,9 miliona u 2040. Evo svih znakova upozorenja kojih treba da budete svesni.

Medicina
Autor:
4 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA SE RAK PROSTATE PROŠIRIO: Proverite da li imate ove simptome i delujte što pre
Foto: Profimedia

Predviđa se da će slučajevi raka prostate širom sveta doživeti zapanjujući porast, prema novoj alarmantnoj studiji.

Rak prostate je već najčešći oblik raka kod muškaraca u preko 100 zemalja i svake godineodnese veliki broj života. Ali u najvećoj studiji te vrste, istraživači kažu da će dijagnoze samo rasti: skočiti sa 1,4 miliona godišnje u 2020. na 2,9 miliona u 2040. godini.

To znači da će 330 muškaraca biti rečeno da imaju bolest opasnu po život svakog sata: i da će se desiti 700.000 smrti. Naučnici upozoravaju da bi ovaj broj mogao biti mnogo veći, ali zemlje sa niskim prihodima mogu se boriti da postave prave dijagnoze.

Stoga je poznavanje znakova upozorenja imperativ za povećanje efikasnosti tretmana i stope smrtnosti. Međutim, simptomi raka prostate se lako mogu propustiti i mogu se razlikovati u zavisnosti od toga da li se bolest proširila.

Prostata
foto: towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy / Profimedia

KOJI SU SIMPTOMI RAKA PROSTATE?

Prema Britanskoj zdravstvenoj službi, rak prostate obično ne izaziva nikakve primetne simptome dok bolest ne „naraste dovoljno da izvrši pritisak na cev koja izvlači urin iz bešike i iz penisa“. Ovo uključuje:

  • Stalno imat žurbu da odete do toaleta
  • Potreba za češćim mokrenjem, često tokom cele noći
  • Slab protok
  • Naprezanje/ Dugotrajno mokrenje
  • Krv u urinu/spermi
  • Osećaj kao da se vaša bešika nije pravilno ispraznila

Ako se nosite sa ovim simptomima, važno je da odmah kontaktirate svog lekara opšte prakse. Međutim, ne brinite, jer mnogi od navedenih neželjenih efekata mogu ukazivati na nekancerozno stanje pod nazivom benigno povećanje prostate ili druge manje ozbiljne zdravstvene probleme.

Kada je u pitanju rak koji se proširio na druge delove tela, Britanska zdravstvena služba poziva muškarce da paze na bolove u kostima i leđima, gubitak apetita, nenamerni gubitak težine, kao i bol u testisima. Opet, ako osetite bilo koji od ovih znakova upozorenja, zakažite pregled kod svog lekara. Ne postoji nijedan test koji bi proverio da li imate rak prostate, ali lekari mogu da predlože krvne testove, fizički pregled, MRI skeniranje ili biopsiju.

ŠTA IZAZIVA RAK PROSTATE?

Vodeća dobrotvorna organizacija Cancer Research UK kaže da rak prostate nije „jasno povezan ni sa kakvim uzrocima koji se mogu sprečiti", ali ističe da je bolest najčešća kod muškaraca starosti 75-79 godina. Rak prostate nesrazmerno pogađa one sa bliskim rođakom koji je dobio dijagnozu."

Prekomerna težina ili gojaznost mogu povećati rizik od metastatskog ili uznapredovalog raka prostate. Ovde se rak koji je počeo u prostati sada proširio na drugi deo tela. Realnost je nažalost da su svi muškarci izloženi riziku od raka prostate.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs