SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SPIRALI: 99% štiti od neželjene trudnoće, a OVO sigurno niste znali

Ono što mnoge interesuje pre nego što ugrade ovu kontracepciju jeste to kako ona utiče na polni odnos - smeta li, boli li, oseća li se dodirom? Evo odgovora...

Medicina
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SPIRALI: 99% štiti od neželjene trudnoće, a OVO sigurno niste znali
Foto: Britt Erlanson / Carte Blanche / Profimedia

Kontracepcijska spirala smatra se do danas najefektnijim sredstvom zaštite od neželjene trudnoće (99 odsto). Ginekolog je pomoću instrumenta spekuluma stavlja u unutrašnjost materice, a posle toga ultrazvukom proverava se da li je sve u redu. Iz nje se kroz grlić i vaginu proteže nit pomoću koje se vadi. Postoje različite vrste spirala. Razlikuju se po obliku, ali i po materijalu od kog su napravljene. Mogu biti u obliku prstena, petlje, dvostrukog slova S, ali se najčešće koriste spirale u obliku slova T. Što se tiče sastava, razlikujemo spirale od bakra, zlata, srebra i hormonske.

Kontracepcija
foto: Shutterstock

Hormonska spirala ima prednost u tome što, osim mehaničkog, ima i kontraceptivno dejstvo usled lučenja hormona u sluznicu materice. Bakarna pruža samo mehaničku zaštitu od trudnoće. Pre nego što stavite spiralu, treba da uradite detaljni lekarski pregled i sve potrebne analize, a ginekolog će preporučiti onu koja vam najviše odgovara. Bitno je da se isključi postojanje bilo koje vrste infekcije i da papatest bude uredan. Spirala se obično postavlja drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Intervencija ne traje dugo, nije bolna (možda malo neprijatna) i radi se bez anestezije. Međutim, pre nego što je ugrade, mnoge žene se pitaju da li će im seksualni odnos biti isti kao pre. A da li će on biti udoban, zavisi od više faktora.

Da li je seks sa spiralom bolan

Nijedan seks ne treba da bude bolan, pa ni onaj sa ovom kontracepcijom. Međutim, uobičajeno je da se tokom prvog odnosa nakon ugradnje spirale osete izvesna neprijatnost i blagi grčevi jer je potrebno vreme da se telo navikne na nju. Moguća su i veća ili manja krvarenja. Končiće spirale koji vire iz grlića materice partner može da oseti, ali oni ne bi trebalo da ga remete jer su napravljeni od prijatnih materijala. S vremenom ih neće osećati. Međutim, ukoliko je nit prekratka, dogodi se da ubode penis. Ovo se lako rešava, žena samo treba da se obrati lekaru koji će podrezati ili pravilno uviti nit spirale. Ali ako tokom odnosa partner oseti telo spirale, za ženu bi moglo da bude bolno jer znači da se pomerila. Ako žena počne da oseća bol u stomaku i ima krvarenje, to je signal da spirala nije na mestu i da može doći do trudnoće, pa takođe treba odmah otići kod ginekologa da reši stvar.

Ginekološka ordinacija, Ginekololg
foto: Shutterstock

Možete je izvaditi kad god poželite

Procedura uklanjanja je ista sve vrste spirala i traje nekoliko minuta. Postupak je obično manje bolan od postavljanja. Pre toga nije potrebna nikakva priprema, ali pre procedure sedam dana treba izbegavati seksualne odnose.

Postoji li rizik da ispadne

Postoji kod onih osoba koje imaju abnormalnosti materice i ako se ugradi odmah nakon porođaja ili tokom perioda dojenja. Naime, grlić materice se rađanjem proširi, tako da do deset odsto žena doživi da im spirala ispadne. Ako se to desi, ne treba paničiti, ginekolog će ugraditi novu spiralu.

Ima li rizika da probije zid materice

Ovakve situacije su retke i događaju se jednom u hiljadu ugradnji. Ne ostavljaju dugotrajne posledice po zdravlje žene, ali treba spomenuti da je redovna ginekološka kontrola neophodna za sve koje koriste spiralu.

Može li grublji seks da je pomakne

Obično polni odnos nije takvog intenziteta da pomeri spiralu iz njenog ležišta. Ona se ipak nalazi u materici, a tamo ne dopiru ni penis, ni prsti, kao ni seksualna pomagala. Partneri mogu da imaju odnos i većom jačinom u pozama u kojima penis u vaginu ulazi dublje, spirala neće mrdnuti. Jako je mala verovatnoća da agresivnije vođenje ljubavi dovede do njenog ispadanja.

Stil.rs/24.sata.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs