ŠTA AKO SAM ZARAŽEN HEPATITISOM C? Ja sam ovu bolest vukao godinama, a nisam ni znao - sve dok nije postalo OZBILJNO

Da li znate da je prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u 2019. godini, procenjeno oko 3,9 miliona osoba hronično zaraženih HCV-om u zemljama EU/EEA?

Medicina
08:12h Autor:
ŠTA AKO SAM ZARAŽEN HEPATITISOM C? Ja sam ovu bolest vukao godinama, a nisam ni znao - sve dok nije postalo OZBILJNO
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Ovo je moja priča. I ne bih želeo da si i ti akter životne predstave i borbe u kojoj sam se ja našao, samo zato što sam mislio da se sve strašne stvari događaju tamo nekim drugim ljudima, ali ne i meni. Zato ti sve ovo i govorim.

Volim da se družim, da putujem i otkrivam nove ambijente, prostranstva. Time obogaćujem svoj duh. Ono što sam nažalost u jednom trenutku otkrio, bila je podmakla faza fibroze jetre, kao posledica nelečene infekcije virusom hepatitisa C, a koju sam godinama unazad nosio svuda sa sobom, nesvestan, na svakom putovanju.

Ipak, imao sam sreću da je fibroza otkrivena pre nego što bi se situacija toliko iskomplikovala (ciroza ili karcinom), pa je moje lečenje na kraju, bilo uspešno. Iz ove perspektive, sve bih dao da sam mogao i želeo da izdvojim pet minuta svog života da odem kod lekara kako bih proverio svoje zdravlje na vreme.

Kada iz ove perspektive uporedim tri meseca koliko traje lečenje hepatitisa sa mesecima koje sam proveo po lekarima kako bi se prvo izlečio virus, a onda zaustavilo dalje oštećenje jetre…biopsija, snimanja, mirovanja, poseban način ishrane u kombinaciji sa užasnim strahom da možda neću uspeti. Posle svega imam potrebu da javno govorim o svom iskustvu, a vreme koje mi je dato sada znam da cenim, zato što imam potpuno drugačiji pogled na svet.

Muškarac
foto: Shutterstock

Da li znate da je prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u 2019. godini, procenjeno oko 3,9 miliona osoba hronično zaraženih HCV-om u zemljama EU/EEA?

Prema podacima SZO za 2021. godinu u svetu se godišnje registruje tri miliona novoinficiranih osoba. Više od 1,1 miliona života izgubljeno je svake godine zbog posledica infekcije hepatitisom B i C, dok svakih 30 sekundi u svetu jedna osoba izgubi život od posledica bolesti povezanih sa hepatitisom. U Srbiji je procenjeno da ima 80 000 inficiranih virusom hepatitisa C. Čak 96% smrtnih ishoda od virusnog hepatitisa može se pripisati posledicama HBV i HCV infekcije, koje uključuju cirozu i hepatocelularni karcinom.

Samo oko 20% inficiranih je svesno svoje dijagnoze zbog simptoma koji su gotovo neprimetni. U Srbiji je procena da ima 80 000 zaraženih osoba.

Put prenosa je putem krvi i derivata krvi, a ja sam se zarazio po svemu sudeći neadekvatno sterilisanom opremom prilikom tetovaže pre deset godina, verovali ili ne. Podsećanja radi procedura primene trajne šminke je takođe tetovaža. Uobičajene procedure poput pedikira i manikira mogu biti putevi zaražavanja ukoliko se instrumenti ne sterilišu pravilno i u odgovarajućim sterilizatorima.

Muškarac
foto: Shutterstock

Zato budite hrabri i odgovorni, poslušajte savet SZO (i moj), koja kaže da svaka odrasla osoba barem jednom u životu treba da se testira na viruse hepatitisa!

Idite već danas kod svog izabranog lekara, raspitajte se gde možete da se testirate i nemojte biti samo broj, poput mene. Ne ubrajajte se u navedenu lošu statistiku. Ja i ovo iskustvo posmatram sa zahvalnošću, jer me je svakako promenilo. Prihvatio sam bolest kao iskusnog učitelja, sa kojim je bilo potrebno suočiti se i odgovoriti na sve izazove koje je pred mene stavio. Priznao sam sebi poraz, ali sam ustao i krenuo u dalju borbu. Ozdravljenjem sam prihvatio činjenicu da je moglo i drugačije. Ali, zato vi imate izbor, za razliku od mene. Testirajte se na prisustvo virusa, a zatim ga trajno odstranite iz organizma ukoliko se ustanovi da ste zaraženi.

Nadam se da sam svojom pričom uspeo da ilustrujem važnost ranog otkrivanja virusa hepatitisa C, kako neki od vas ne bi prolazili golgotu koju sam prošao ja!"

*Autor teskta: ime sagovornika poznato redakciji

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs