Obratite pažnju

10 vrsta bola koje ne treba ignorisati: Što pre idite na lekarski pregled!

Ako se bol javi odjednom i snažnim intenzitetom, to je obično znak za uzbunu

Medicina
Autor:
10 vrsta bola koje ne treba ignorisati: Što pre idite na lekarski pregled!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bol koji je simptom ozbiljnijeg stanja je često jak i povezan s drugim simptomima. Evo koji simptomi su signal da je potrebna što ranije poseta lekaru:

1. Glavobolja koja se javlja iznenada

Ako se bol u glavi javio odjednom i veoma je jak, u pitanju može biti čak i aneurizma. Ako se ne leči, to proširenje zida neke arterije neće proći samo od sebe i može voditi do udara ili jakog krvarenja u mozgu. Što pre se pregledajte.

2. Boli vas zub na hladno

Zubna gleđ koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca, što će uzrokovati jaku pojavu bola kada do tog područja dođe bilo kakva hladna ili topla tečnost. Osim bola, može doći i do infekcije koja se može širiti ostatkom tela. Potrebno je posetiti stomatologa.

3. Bol u ruci i zglobu

Ako se bol i utrnulost javi u prstima ili dlanu, može se raditi o karpalnom tunelu. Ako se ne leči, mišići u ruci mogu izgubiti svoju funkciju i možete imati problema s korišćenjem ruke. Razgovarajte s lekarom što pre kako bi se razmotrile opcije lečenja.

4. Bol koji se širi grudima

Ovo može biti klasični simptom infarkta, koji je posledica manjka kiseonika koji dopire do srca. Bol se može širiti na vilicu, ramena ili u vrat. Odmah nazovite hitnu pomoć.

Nelagodnost u crevima, gomilanje kilograma: Koje namirnice međusobno ne treba kombinovati ni po koju cenu!

Grudi, Kašalj, Bol u grudima, Ruke
foto: Shutterstock

5. Tup bol u leđima

Ako se bol progresivno pogoršava i prate ga temperatura ili mučnina, može se raditi o infekciji bubrega, trovanju krvi… Važno je posetiti lekara što pre.

6. Bol u donjem delu leđa koji se širi na noge

Ova vrsta bola je često simptom išijasa koji nastaje nakon povrede ili pritiska na nerve. Razgovarajte s lekarom kako umanjiti bol i kako se lečiti. Ako se javila i slabost u nogama ili gubitak kontrole nad bešikom, može se raditi o retkom sindromu kaude ekvine, koji uzrokuje paralizu.

7. Snažan bol u stomaku

Ako se uz njega javila i temperatura, mučnina ili povraćanje, možda je u pitanju upala slepog creva, a ako se ne reaguje na vreme, može uzrokovati čak i sepsu.

8. Bol u donjem delu stomaka i stidnoj kosti

Menstrualni grčevi su normalna pojava kod žena, ali ako postaju sve gori ili ne prolaze, može se raditi o endometriozi, stanju kada tkivo raste u materici i širi se. Posetite ginekologa!

9. Grčevi u nogama

Ako se bol javlja uz crvenilo, osećaj toplote i oticanje, može se raditi o dubokoj venskoj trombozi. Posetite lekara kako bi napravio ultrazvuk, a vi ne masirajte bolno mesto jer tako ugrušak možete da podstaknete da se širi dalje telom.

10. Trnci u stopalima

Ako ne osećate stopala, ili se javljaju trnci, možda se radi o oštećenju nerava uzrokovanim dijabetesom. Posetite doktora koji će uraditi potrebne testove. Ako se radi o jakom oštećenju, može doći i do amputacije stopala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs