jako važno

Ovo je slaba tačka korona virusa i put do vakcine: Naučnici blizu ključnog otkrića u lečenju!

Ovaj istraživački rad je pomogao kod identifikovanja slabe tačke virusa

Medicina
15:27h Autor:
Ovo je slaba tačka korona virusa i put do vakcine: Naučnici blizu ključnog otkrića u lečenju!
Foto: Shutterstock

Naučnici američkog medicinskog istraživačkog centra Scripps Research pronašli su "Ahilovu petu" korona virusa koja može da otvori put ka pronalasku vakcine, piše Daily Mail.

Naime, posmotrajući tokom istraživanja kako se antitelo osobe koja je preživela SARS (Teški akutni respiratorni sindrom) prikačilo na poseban deo virusa kako bi ga ubilo.

Nakon toga, posmatrali su kako se isto telo povezalo na isti deo korona virusa SARS-COVID-19. Upravo ta slaba tačka bi mogla postati meta i vodič za razvijanje vakcina.

Naučnici sada traže da ljudi koji su preživeli koronu doniraju krv kako bi se videlo imaju li tražena antitela.

U ovom istraživanju proučavalo se i antitelo koje je uzeto pacijentu koji je pre više od deset godina bolovao i prebolio SARS. Pacijent nosi kodno ime CR3022, a antitelo je izolovala farmaceutska firma Crucell Holland BV iz Holandije.

Ove dve stvari drastično pogoršavaju korona virus i usporavaju lečenje: Opasnost i za ljude bez hroničnih bolesti!

foto: Shutterstock

Takođe, istraživači su primetili kako se SARS antitelo kači na praktički isto mesto i kod SARS-a i kod COVID-19. Međutim, antitelo se nije prikačilo za SARS-CoV-19 istom jačinom kao što je to slučaj sa SARS-om.

"To ne znači da ga neće ubiti. Velika sličnost između virusa (SARS i SARS-CoV-19) pokazuje da to mesto ima važnu funkciju koju možda ne bi imalo da je virus značajnije mutirao", navodi se u studiji.

Autor studije dr. Ian Vilson rekao je za San Diego Tribune da bi ta tačka mogla biti "Ahilova peta" virusa.

"Teško je bilo pronaći to ranjivo područje što virus daje na tajanstvenosti", stoji u studiji.

"Otkrili smo da je ta regija inače skrivena unutar virusa, te da se otkriva kada taj deo virusa menja svoju strukturu, kao što se to događa kada se neko njime zarazi", rekla je je jedna od autorki studije dr. Meng Juan.

"Ovo znanje može da pomogne pri stvaranju vakcine i lekova protiv SARS-CoV-19 virusa, koji bi zaštitili čoveka od drugih korona virusa - uključujući i od onih koji će se pojaviti u budućnosti", dodao je Vilson.

Studija s ovim otkrićima objavljena je prošlog petka u časopisu Science, a naučnici će nastaviti sa traganjem kako bi se ta saznanja mogle koristiti pri izradi vakcina ili barem privremenih koje bi se davale lekarima koji su u stalnom kontaktu sa zaraženim.

Žena (49) obolela od raka pobedila koronu: Bila je u životnoj opasnosti, a sada se vratila i poslu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs