Iznenadna srčana smrt

Bio je zdrav kao dren, a onda se samo srušio: Kardiolog upozorava zašto srce može da otkaže u sekundi!

Do ovoga može da dođe i samo zbog ulaska u hladnu morsku vodu

Medicina
Autor:
Bio je zdrav kao dren, a onda se samo srušio: Kardiolog upozorava zašto srce može da otkaže u sekundi!
Foto: Shutterstock

Iznenadna srčana smrt je nagla, neočekivana smrt usled trenutnog gubitka srčane funkcije. Smrt nastupa unutar jednog sata od početka simptoma, ali se najčešće događa već nakon nekoliko minuta.

U riziku od iznenadne srčane smrti su gotovo sve osobe sa srčanim bolestima, ali najvažnije su: koronarna bolest srca, kardiomiopatije i zatajenje srca.

Neposredni uzrok iznenadnog prestanka rada srca najčešće je zloćudni poremećaj srčanog ritma, tzv. fibrilacija komora, kojoj su obično u osnovi bolest koronarnih arterija, odnosno akutni infarkt miokarda, bolesti samog srčanog mišića i ostalih srčanih struktura, ali i neke nasledne bolesti koje mogu pogodovati iznenadnoj smrti osobe s prividno zdravim srcem.

Nagli ulazak u more može biti fatalan

Do iznenadnih smrti na plaži dolazi, pre svega, zbog nepažnje samog pacijenta, objašnjava dr med. Dražen Šebetić za portal Ordinacija.hr i dodaje:

foto: Shutterstock

"Ponekad je to uslovljeno time da pacijent uopšte ne zna da ima neku od srčanih bolesti. Znači, ako se radi o hladnoj vodi, nagli ulazak u hladnu vodu kod pacijenta koji već ima koronarnu bolest, a da ne zna da je ima, može dovesti do naglog grča krvnih sudova u celom telu, pa tako i koronarnih arterija i do nastupa srčanog udara, što može prouzrokovati naglu smrt u vodi.

Kod onih pacijenata koji znaju da imaju srčanu bolest takođe nagli ulazak u hladnu vodu može dovesti do sličnih posledica. Može dovesti i do naglog popuštanja srca i sličnih teških srčanih komplikacija", kaže dr Šebetić.

Prvi simptomi - kada treba posumnjati na srčani udar?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažan i jak bol iza grudne kosti. Taj bol može da varira u intenzitetu i načinu nastanka.

Obično ne prestaje, traje kontinuirano, može da se širi u levu ruku, u leđa, u vilicu... Neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje.

Jedna kriška lubenice svaki dan: Stabilizuje pritisak, topi naslage, sprečava moždani udar!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs