STRUČNJACI OTKRIVAJU KOJA SU NAJBOLJA ULJA ZA KUVANJE: Uz njihove savete spremite najbolju i najzdraviju hranu za GOSTE

Saznajte koja su to najbolja ulja za kuvanje.

Fitnes & Nutricija
Autor:
STRUČNJACI OTKRIVAJU KOJA SU NAJBOLJA ULJA ZA KUVANJE: Uz njihove savete spremite najbolju i najzdraviju hranu za GOSTE
Foto: ismail yurtzveri / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez obzira na to da li ste Gordon Remzi ili su vaše kulinarske veštine ograničene na one jednostavne Tiktok recepte, postoji jedan sastojak koji svi kuvari, profesionalci ili početnici, treba pažljivo da izaberu: ulje za kuvanje.

Iako je lako misliti da možete uzeti bilo koje ulje, vrsta ulja koju odaberete određuje sa koliko toplote možete da kuvate i utiče na aromu i ishod vaših obroka.

Kako odabrati najbolje ulje za kuvanje zavisiće od nekoliko različitih faktora. A da sve to razbijemo, obratili smo se stručnjacima koji su govorili za američki ,,Vog". Peri Halperin, koordinatorka kliničke ishrane i Endži Aš registrovana dijetetičarka u Centru, podelile su sve što znaju o ovom bitnom sastojku. U nastavku pogledajte šta su imali da kažu za najbolja ulja za kuvanje.

Kuvanje
foto: Atlas Studio / Alamy / Alamy / Profimedia

NAJBOLJA ULJA ZA KUVANJE

Najbolja ulja za kuvanje, kaže Halperin, su ona koja su nezasićena (sadrže zdrave masti) i imaju visoke tačke dima koje mogu izdržati visoku toplotu. Tačke dima, za one koji ne znaju, su temperature na kojima se ulja više ne smatraju stabilnim. Kada ulje pređe tu tačku, ona kaže da može da počne da oksidira i oslobađa slobodne radikale, što može izazvati štetne zdravstvene efekte, čak i bolest. Takođe će osloboditi supstancu zvanu akrolein, koja ima neprijatan ukus i može biti opasna za vaša pluća.

I ona i Aš preporučuju korišćenje maslinovog, avokada i susamovog ulja (za koje Aš kaže da dodaje mnogo bolji ukus jelima) za kuvanje obroka. Evo nekoliko razloga zašto se ova tri smatraju zlatnim standardom kuvanja:

Maslinovo ulje

Halperin kaže da je jedan od glavnih razloga zašto voli da kuva sa maslinovim uljem njegova tačka dima; ima tačku dima od približno 176 stepeni, za koju kaže da je uobičajena temperatura kuvanja, što ga čini sigurnim i idealnim izborom za većinu obroka i pečenih proizvoda.

Maslinovo ulje je takođe jedno od najzdravijih ulja za kuvanje. Bogat je antioksidansima, kao što su fenoli i vitamin E, za koji Aš kaže da je koristan za naše celokupno zdravlje. Takođe sadrži zdrava jedinjenja koja se mogu boriti protiv zdravstvenih stanja kao što su metabolički sindrom i dijabetes tipa 2.

Ulje
foto: david moreno / Alamy / Alamy / Profimedia

Ulje avokada

Sa tačkom dima od približno 271 stepen, ulje avokada bi trebalo da bude vaš izbor ako tražite nešto zdravo što može da izdrži i veoma visoke temperature tokom kuvanja. Halperin takođe voli ulje avokada zbog mnogih zdravstvenih prednosti. Sadrži oleinsku kiselinu, a studije su pokazale da može zaštititi od metaboličkog sindroma i smanjiti nivo holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Aš dodaje da je takođe bogat antioksidansima, vitaminom E i mononezasićenim mastima.

Susamovo ulje Susamovo ulje ima srednju do visoku tačku dima od oko 210 stepeni i takođe sadrži bogate antioksidante. Halperin objašnjava da ovi antioksidansi, kao što su sezamol i sesaminol, mogu pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i sadržati neuroprotektivne prednosti.

Uz odabir ovakvih ulja, stručnjaci vam mogu garantovati zdrav i ukusan obrok, koji će biti u stanju da učini trpezu ukusnijom i goste zadovoljnijim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs