20 DANA SAM JELA BUNDEVU ZA VEČERU - SVAKO VEČE: Evo šta mi se desilo sa zdravljem

Za bundevu kažu da je kraljica jesenje trpeze, da je puna vitamina i minerala, zato sam je večerala tokom 20 dana uzastopno

Fitnes & Nutricija
Autor:
20 DANA SAM JELA BUNDEVU ZA VEČERU - SVAKO VEČE: Evo šta mi se desilo sa zdravljem
Foto: Shutterstock

Probala sam da izbacim večeru kako bih smršala, ali kako mi to nikako nije polazilo za rukom, odlučila sam se da uveče jedem zdrave namirnice. Dugo sam razmišljala šta bih mogla da jede, a da ne goji toliko. Shvatila sam da hleb i šećeri ne dolaze u obzir, a onda sam pročitala kako je bundeva bukvalno jedna od najzdravijih namirnica.

Da bi telo osetilo benefite ovog povrća, potrebno je jesti ga neki određen period. Zato sam odlučila da bundevu jedem za večeru, svako veče tokom 20 dana.

Evo šta mi se desilo nakon ovog eksperimenta:

  • Rešila sam se 3 kilograma koja su mi uvek bila "višak". To je zato što bundeva sadrži veliku količinu vlakana, koja zasite telo i duže vreme imate taj divni osećaj punoće u stomaku. Sama bundeva je niskokalorična, pa takva večera ne kvari figuru. Imajući u vidu da za večeru nisam jela hleb, moguće je da je i to dosta doprinelo gubitku kilograma.
  • Koža lica se zategnula i zablistala. Tome je očigledno doprinela bundeva, koja čisti telo od otrova i raznih toksina, a naše lice samo oslikava ono što se dešava u našem telu.
  • Probava mi se poboljšala, što znači da se stolica normalizovala. Ranije su me ovi problemi često mučili, ali izgleda da je bundeva to rešila.

Ukoliko želite i vi da jedete bundevu, evo nekoliko recepata za ručak ili večeru:

Krem čorba od bundeve:

Potrebno je: 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 krompir, pola kilograma očišćene bundeve, voda, začini.

Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni i beli luk pa dodajte ostalo povrće. Nalijte vodu i ostavite da se kuva oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte povrće pretvarajući ga u pire. Dodajte začine i poslužite!

Bundeva
foto: Shutterstock

Rižoto sa bundevom:

Potrebno je: 1 šolja pirinča, 1 šolja očišćene bundeve isečene na kockice, 2 šolje pileće supe (ili vode), 1 mali crni luk, 1 čen belog luka, 1 veća šargarepa isečena na kockice, 1 šolja kukuruza šećerca; 2 kašike maslinovog ulja; malo soli, bibera, kurkume.

Priprema: Na ulju propržite crni i beli luk, pa dodajte šargarepu, bundevu i kukuruz šećerac. Dodajte malo vode pa krčkajte. Zatim dodajte pirinač i začine. Promešajte. Nalijte pileću supu ili vodu i ostavite da lagano vri. Nakon 10ak minuta sklonite sa ringle.

Bundeva
foto: Profimedia

Špagete sa bundevom:

Potrebno je: par listova žalfije, pola kilograma očišćene bundeve, 2 čena belog luka, malo soli, bibera, kurkume, vode, ulja i špagete.

Priprema: Na ulju propržite žalfiju pa dodajte na kockice sečenu bundevu. Zatim dodajte i malo belog luka. Nalijte vode i pustite da se bundeva kuva oko 20 minuta. Kada se skuva dodajte joj začine i napravite pire od nje. Zatim skuvajte špagete pa u njih dodajte preliv od bundeve. Uživajte!

Pravo da vam kažem, ja sam za večeru spremala bundevu na najstariji mogući način: ispečenu u rerni, sa malo oraha i meda.

Javite nam vaše utiske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs