5 VEŽBI KOJE NAJBOLJE POMAŽU KADA LEĐA ZABOLE: Istežu kičmu, smanjuju bol, popravljaju držanje - doktori ih preporučuju

Pomoću određenih korektivnih vežbi, ali i načina ponašanja možemo izbeći trajno oštećenje kičme

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 VEŽBI KOJE NAJBOLJE POMAŽU KADA LEĐA ZABOLE: Istežu kičmu, smanjuju bol, popravljaju držanje - doktori ih preporučuju
Bol u leđima, Foto: Profimedia

Bol u leđima je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi traže medicinsku pomoć ili propuštaju posao, vodeći je uzrok invaliditeta širom sveta.

Na sreću, različite mere mogu pomoći u sprečavanju ili ublažavanju većine epizoda bolova u leđima, naročito za ljude mlađe od 60 godina. Hirurška intervencija je retko potrebna za lečenje bolova u leđima.

Preventiva je najbolji lek. Aktivnosti koje se rade svakodnevno u radnom okruženju se najčešće obavljaju pogrešno. Višečasovno sedenje i nedovoljno fizičke aktivnosti su glavni uzročnici kod lumbalnog sindroma ( bol u slabinskom delu kičme).

Korektivni programi vežbanja, terapeutske vežbe su najbolji način da se ojačaju ekstenzori kičmenog stuba. Ova grupa mišića je zadužena za stabilnost ledja i trupa. Lagani pokreti sa više stezanja u ekscentričnim fazama su najbolja preventiva.

Kontinuitet u sprovodjenju programa vežbi uz pravilno izvođenje dnevnih aktivnosti može da spreči nastanak lumbalnog sindroma i oštećenja koja nastaju na ovom delu leđa.

Bol može da varira od bolova u mišićima do osećaja pucanja, peckanja ili uboda. Takođe, bol može da se spušta i niz noge. Savijanje, uvijanje, podizanje, stajanje ili hodanje mogu pogoršati situaciju.

Poželjno bi bilo posetiti lekara ukoliko bol:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs