Savršen balans iz prirode

KADA IM SE JEDE MESO, JELENA I NOVAK KONZUMIRAJU OVU ŽITARICU: Omogućava vitalnost, izdržljivost i savršenu probavu

Savršen dar prirode spakovan u jednu žitaricu

Fitnes & Nutricija
Autor:
KADA IM SE JEDE MESO, JELENA I NOVAK KONZUMIRAJU OVU ŽITARICU: Omogućava vitalnost, izdržljivost i savršenu probavu
Novak i Jelena Đoković, Foto: Profimedia

Jelena i Novak Đoković rado pričaju o režimu ishrane kojeg se godinama drže. Novak je napisao i knjigu o tome, dok je Jelena javno govorila kako je upravo ta ishrana doprinela izoštravanju čula i povezivanju uma i tela.

Njih dvoje su vegetarijanci, ali i deci rado serviraju obroke pune žitarica i povrća. Kažu da Stefan voli da jede krompir, a meso jede kad ga čuvaju bake.

Žitaricu koju stalno koriste u svom meniju je kinoa.

Kinoa se naziva "zlatom Inka" i "kraljicom semenki". Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može da donese mnoge prednosti.

Prednosti kinoe

Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo pa se koristi za lečenje depresije i neuroze.

Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome.

Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina, a odsustvo glutena.

Ova biljka se koristi kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor.

Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Kinoa kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa. Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.

Recepti

Povrće sa kinoom

Potrebno je: 200 g kinoe, 200 karfiola, 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, začini, so i biber.

Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.

Pesto sa kinoom

Potrebno: 200 grama rukole, veza svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200 kuvane kinoe.

Potrebno: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs